instant fap

Prvo RAK, pa Vijeće ministara

Potvrđivanje odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića, izazvala je, naime, burnu raspravu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom večeras je sa 26 glasova za, šest protiv i dva suzdržana podržao odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o razrješenju ministara i zamjenika ministra iz SDA.

Za razrješenje su glasali klubovi zastupnika SDP-a, SNSD-a (bez Milice Marković), HDZ-a BiH, SDS-a (bez Borislava Bojića) i SBB-a (bez Adnana Bašića), te DNS-a i HDZ-a 1990, protiv su se izjasnili zastupnici SDA (Asim Sarajlić nije prisustvovao zasjedanju), dok je SBiH ostala suzdržana.  Predstavnici HSP-a, NSRB-a, DNZ-a i PDP-a nisu prisustvovali  glasanju.

U obraćanju zastupnicima predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda istakao je kako je odluku o razrješenju ministara i zamjenika ministra iz SDA donio na inicijativu SDP-a, te nakon konsultacije  sa predsjednicima stranaka buduće parlamentarne većine.
– Ne smiju se zaustaviti putevi prema EU i stoga treba učiniti sve da u izvršnoj vlasti ne bude zastoja. Rukovodeći se demokratskim načelima, donio sam odluku o razrješenju ministara i zamjenika ministra iz SDA s obzirom na to da politika koju zastupaju nema većine, istakao je Bevanda uz napomenu kako je osnov za donošenje njegove odluke bio isključivo Zakon o Vijeću ministara BiH, odnosno njegov članak 15.

Predsjedavajući Bevanda istakao je da “opredjeljenje Vijeća ministara u narednom periodu treba biti Mapa puta koja je zajednički uradak sa nedavno održanog sastanka u Bruxellesu”.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović istakao je kako je “obrazloženje predsjedavajućeg Bevande o razrješenju identificiralo pravog krivca za prerastanje situacije u haos, a to je SDP”.

–   Vrijeme će pokazati koje će štete biti na sceni. Govorite o nastavku i ubrzanju evropskog puta, a kao prvu aktivnost koju radite na tom putu jeste potpuno ukidanje Zakona o sukobu interesa, što je ogroman povratak unazad. Radi se o prilagođavanju zakona za jednog čovjeka, a zna se i kojeg, ocijenio je Ahmetović.

Fingirani procesi i mediji

On je istakao kako je trenutačno u policijskim, tužilačkim i obavještajnim sektorima većina onih koji su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama.
–  Vrijeme će pokazati zašto je smijenjen državni tužilac i jesu li to baš oni razlozi koje smo vidjeli na televiziji. Završit ćete posao za one koji vas na to tjeraju ili iza toga nešto drugo stoji. Stvara se prostor na koji se organizirani kriminal uvodi u institucije, koji će zapravo imati svoju državu. Imat ćemo na sceni fingirane sudske procese. U toku je proces da se osigura i medijski prostor putem kojeg će se vršiti pritisci sa onim koji budu ukazivali na nepravilnosti. Stoga ćemo se boriti da što duže ostanemo na svojim pozicijama kako bismo nakon svog povratka u vlast imali što manje posla da popravljamo ono što ste u međuvremenu rušili, naveo je Ahmetović. Izražavajući žaljenje što je uopće do svega došlo, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Zlatko Lagumdžija je istakao „kako je prije godinu i pol bio uvjeren da su predstavnici SDA bili spremni da učestvuju u reformiranju zemlje”.

–  I da ne postoje nikakvi drugi razlozi, ono što je za govornicom rekao ministar sigurnosti dovoljan je razlog da se pokrene pitanje njegovog ostanka na toj poziciji. Govoriti da je većina ljudi u policiji, tužilaštvu i obavještajnom sektoru povezana sa organizovanim kriminalom, a biti na funkciji ministra sigurnosti, u najmanju ruku, dovoljno je da se počne od pitanja treba li ta osoba ostati na tom mjestu, ocijenio je Lagumdžija. On je istakao kako će najviše za popraviti imati oni koji budu došli 2014. te pozvao SDA “na više demokratske kulture i poštivanje principa demokratskog svijeta”.

Lagumdžija je ocijenio kako je BiH “umorna, ranjena i nesretna od ekskluziviteta, te preporučio SDA da je najbolje da ga brane od samih sebe”.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je kako je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda donošenjem odluke o razrješenju postao poslušnik SDP-a i njegovog lidera Zlatka Lagumdžije.

–  Radi se o neiskrenom djelovanju, jer ni sam Bevanda nije siguran u sebe  i kvalifikacije iz odluke jer je priznao da su ministri iz SDA kvalitetno radili svoj posao.  Ako je politički dogovor jedina pozadina za smjenu najboljih ministara u Vijeću ministara, predsjedavajući to jasno treba da kaže radi javnosti. Zar je ministar odbrane kriv što je učinio sve korake kako bi se došlo do rješenja za pitanja vojne imovine i time ubrzao proces ulaska, odnosno sticanja punopravnog članstva u NATO-u.  Znači li da je ministar sigurnosti odgovoran što je učinio ogromne napore na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima. Ako je ovo odgovornost, treba na to ukazati ili se jednostavno radi o podjeli tala, ocijenio je Mehmedović.

Neće biti mjesta za SDP

On je naveo kako će buduća koalicija i parlamentarna većina veoma brzo pući jer se radi o neprirodnom savezu kao i zbog činjenice da predsjedniku SDP-a odgovaraju samo poslušnici, a ne partneri sa kojim je spreman raditi na dogovaranju. SDA će se, naglasio je Mehmedović “suprotstaviti podjelama na treće entitete i daljnje urušavanje države, a po povratku na vlast u budućoj koaliciji neće biti mjesta za SDP”.

Zastupnik SDS-a Mladen Bosić istakao je kako je “SDA svojim glasanjem protiv budžeta sama sebe jasno isključila iz parlamentarne većine, te da je to na sastanku predsjednika šest stranaka jasno poručeno čelniku SDA Sulejmanu Tihiću”.

No, imenovanje novih ministara odbrane i sigurnosti, te zamjenika ministra finansija i trezora neće ići brzo i to je potvrdio i sam Bosić navodeći da dogovor šestorke nije ispoštovan kod nekih odredbi.

To se prvenstveno odnosi na imenovanje novog direktora RAK-a, čija je pozicija pripala SDS-u tako da će popuna Vijeća ministara BiH biti uslovljena rješenjem i ovog pitanja.

– U proteklih pet mjeseci od Vijeća ministara BiH nismo dobili niti jedan zakon na evropskom putu. Umjesto toga, u 2012. smo imali na sceni da se protuustavno i protuzakonito donosi budžet za prošlu godinu, ukazala je zastupnica SBiH Azra Hadžiahmetović. Ona je pozvala SDA da „ne bude uzrok i novoj parlamentarnoj većini ne dozvoli davanje argumenata zašto nemamo evropski put i strane investicije koje su obećali”.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević  u želji da odagna strahove SDA naglasila je kako predstavnici iz RS-a neće podržati niti jednu promjenu Ustava BiH, osim one koja se odnosi na striktno provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić – Finci.

KOMENTARI