instant fap

Prvomajsko slavlje na vrelu rijeke Zdene

Prvomajsko slavlje na vrelu rijeke Zdene

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, proslavili su danas i građani Sanskog Mosta, a izletnike je poslužilo i lijepo vrijeme. Tradicionalno, centralna svečanost obilježavanja ovog praznika organizovana je na vrelu rijeke Zdene.

Lokalitet izvora ove desne pritoke rijeke Sane, decenijama je mjesto gdje su se organizovali prvomajski uranci i proslave međunarodnog praznika rada. U mjesnoj zajednici Zdena su prije više godina, uz podršku lokalnih vlasti odlučili da obnove dugogodišnju tradiciju te je na obali rijeke Zdene, u blizini vrela, i danas organizovano veliko prvomajsko slavlje. Cijeli ovaj lokalitet je u proteklim godinama, u okviru ekoloških akcija marljivo uređivan te je poprimio jedan sasvim novi izgled.

Danas je organizovan bogat zabavni program, a prisutne je zabavljalo lokalno kulturno umjetničko društvo „Zdena“ koje je osnovano prije nekoliko godina i u proteklom periodu zabilježilo niz uspješnih nastupa. U mjesnoj zajednici Zdena ističu kako su organizacijom današnjeg slavlja željeli Sanskom Mostu zadržati tradiciju prvomajskih proslava. Priliku da se danas predstave iskoristile su i članice Udruženja „Izvor Zdena“. One su predstavile proizvode svoga rada, razne rukotvorine, ali i poslastice koje su pripremila za ovu priliku.

10303786_502579783202502_2298788649558329126_n

 

Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, danas je posjetio lokalitet vrela rijeke Zdene te svim prisutnim gostima, ali i građanima općine Sanski Most čestitao Međunarodni praznik rada.

Na vrelu rijeke Zdene prvomajsku proslavu danas su organizovali i članovi, aktivisti i simpatizeri Socijaldemokratske partije Sanski Most. U ovoj političkoj organizaciji su istakli kako su organiziranjem proslava međunarodnog praznika rada u poslijeratnim godinama, na ovom mjestu, željeli očuvati dio nekadašnje tradicije. Predsjednik OO SDP Sanski Most, Almin Hopovac, pozvao je sve političke partije, radničke sindikata i druge organizacije da zajednički djeluju kako bi se poboljšao status radnika u BiH.

10250298_502579123202568_7145667287416525426_n

 

Prvomajske praznike Sanjani su danas proslavili i na drugim mjestima, poznatim sanskim izletištima i drugim destinacijama uz obalu rijeke Sane, njenih pritoka ili na nekim drugim mjestima. Praznici su po običaju bili prilika da se građani na trenutak oslobode svakodnevnh briga koje ih muče, da se provesele i opuste u teškoj ekonomskoj situaciji koja danas vlada u bh društvu. autor:radiosana.ba

KOMENTARI