Povećan broj pasa lutalica na sanskim ulicama

HomeLokalne temeSanski Most

Povećan broj pasa lutalica na sanskim ulicama

Za primjer / Mejra Festić, viceguvernerka Banke Slovenije, spašava pse lutalice u BiH

Psi lutalice haraju ulicama naših gradova. Problem pasa lutalica, nažalost, još uvijek je prisutan u cijeloj BiH, pa tako i u Sanskom Mostu.

Nakon velike akcije u kojoj je uklonjeno preko stotinu pasa lutalica sa naših ulica, problem se opet vratio.

Problem pasa lutalica nije nešto što nam je nepoznanica. Naprotiv, problem egzistira već duži vremenski period i s vremena na vrijeme kulminira konkretnim napadom na građane. Onda kada se to već desi, uglavnom je po srijedi čoporativni napad, tako da se žrtva (nerijetko dijete), jako loše \'provede\’.

Neke statistike kažu da su samo u posljednjih pet godina, psi lutalice ugrizli 3.657 građana glavnog grada BiH. Dakle, radi se samo o jednom gradu – Sarajevu.

U našem gradu se često kao najveći problem označavaju psi lutalice. Upravu ste, jeste problem da tako ogroman broj živih bića nema dom, da danima spava na ledenom tlu, da danima nije dobio ništa da pojede. Jeste to problem. Ali mi, LJUDI, smo taj problem i stvorili!

U međuvremenu, njihov broj se neprestano povećava zbog prirodne reprodukcije, ali i zbog toga što se psi dovoze iz drugih općina i tu ostavljaju”,

Ne može proći ni izgovor “Ali ja ne volim životinje.” – ne radi se tu samo ni o ljubavi prema životinjama, nego i o čovječnosti, humanosti uopće, pa može se uzeti barem to kao osnova, ako nas nije stid reći da je ne posjedujemo baš nikako.

Shvatimo konačno da smo mi, ljudi, te društvene karike koje stvaraju probleme, i shvatimo da smo mi ti koji trebamo preuzeti odgovornost za iste i rješavati ih. Svako od nas može doprinijeti barem malo, a kada se svako to ‘malo’ sakupi, moći ćemo i vidjeti neki napredak u pravom smislu te riječi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0