instant fap

Psi štite bebe od infekcija

Bebe koje imaju kontakt s psima rijeđe obolijevaju od infekcija uha i dišnih puteva od beba koje žive u kućanstvima bez kućnih ljubimaca, zaključuje se u američkoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Studija objavljena u američkom časopisu Pediatrics ne objašnjava zašto, ali sugerira da bi život u kontaktu s psom koji provede najmanje dio dana izvan kuće mogao ojačati imunološki sistem djeteta u prvoj godini života.

Mačke također pružaju izvjesnu zaštitu bebama iako je njihov imunološki učinak slabiji nego kod pasa, prenosi metro-portal.hr.

Studija se temelji na 397 finske djece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje svojeg djeteta tokom njegove prve godine, od devete do 52 sedmice.

Općenito su bebe s psima ili mačkama u kući bile za 30 posto manje sklone infekcijama dišnih puteva, uključujući kašalj, hropac, hunjavicu i temperaturu te približno upola manje sklone razvoju infekcije uha. Djeca s kućnim ljubimcima trošila su i manje antibiotika.

“Ako su djeca imala kontakt s psom ili mačkom u kući, bila su puno boljeg zdravlja tokom razdoblja istraživanja”, tvrdi se u studiji koju su proveli stručnjaci sveučilišne bolnice Kuopio u Finskoj.

“Predstavljamo prve dokaze da posjedovanje psa može biti zaštita za infekcije respiratornog trakta tokom prve godine života”, piše u studiji.

KOMENTARI