Puhovski: “Milanović je poručio – Dodik je naš prijatelj, ne dirajte ga”

HomeVijestiRegion

Puhovski: “Milanović je poručio – Dodik je naš prijatelj, ne dirajte ga”

Hrvatski medij o Milanovićevoj posjeti BiH: Niko da spomene logore i haške presude

Odluku Centralne izborne komijsije BiH da se ponovno prebroje glasački listići za predsjednika RS, odnosno da se utvrdi je li tačno da je na izborima pobijedio Milorad Dodik (291.915 glasova) ispred svoje izazivačice Jelene Trivić (263 hiljade glasova), komentirao je u četvrtak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, poručivši da je Dodikova pobjeda čista k’o suza i da ponovno prebrojavanje glasova potkopava demokratiju(!?).

“Upravo suprotno. Postoji samo jedna demokratska vrijednost, a to je korektno prebrojavanje glasova birača na izborima. Sve ostalo su izmišljotine. Predsjednik Milanović ne misli u demokratskim kategorijama, jer one počivaju na korektnom i poštenom prebrojavanju glasova. I najveći grijeh protiv demokracije je krivo brojanje glasova”, rekao je za Jutarnji list politički analitičar Žarko Puhovski.

Sve što sam rekao o Dodiku, mislim i dalje. On je od svih mogućih opcija za Hrvate naprihvatljiviji.Centralna izborna komisija, koja nije pod njegovom kontrolom, izbrojala je 30 hiljada glasova prednosti u odnosu na Trivić. Na biračkom tijelu manjem od 600 hiljada. Kakav je to kriterij i kakva je to uopće država u kojoj se ponovno prebrojavaju glasovi? To je suludo. To potkopava demokratiju. Dodik je uvjerljivo dobio te izbore. Kome je u interesu haos i da se gura bog te pitaj kakva kandidatkinja koja priča monumentalne gluposti, zato što se Dodik zamjerio SAD-u.Govorite što hoćete, postoje izborna pravila. On ih nije mogao prekršiti. Isto bih rekao za svakoga”, rekao je predsjednik RH.

Kako on iz Zagreba može znati kako je tamo bilo na biralištima i kako su provođeni izbori?, pita Puhovski.

Milanović je prije svega poručio: ‘Dodik je naš prijatelj, za nas je dobro da on bude na vlasti, stoga ga ne dirajte. A budući da je naš prijatelj, mi ne želimo da se njegov rezultat izbora dovodi u pitanje‘. A upravo najveći grijeh protiv demokratije je krivo brojanje glasova”, zaključuje politički analitičar Žarko Puhovski.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0