instant fap

“Pukla” koalicija Bh. bloka u Unsko-sanskom kantonu, DF izbačen iz pregovora

“Pukla” koalicija Bh. bloka u Unsko-sanskom kantonu, DF izbačen iz pregovora

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka (NS) izbacili su Demokratsku frontu (DF) iz pregovora o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK).Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) Amir Murić potvrdio nam je ovu informaciju ističući kako komunikacija između SDP-a i DF-a na nivou USK nikada nije bila dobra zbog ranijih djelovanja ovih političkih subjekata u Skupštini USK. 

“Praktično, u pregovorima o formiranju vlasti svaka stranka je nastupala pojedinačno. Zahtjev DF-a nije uzet u obzir i grupa ostalih odlučila je da ide bez nas u formiranje većine”, rekao je Murić. 

Što se tiče komunikacije s lokalnom organizacijom Naše stranke, Murić je kazao kako se predsjednik Kantonalnog odbora DF-a u USK Ekrem Prošić jednom ili dva puta sastao s delegacijom Naše stranke, ali na sastancima nisu doneseni nikakvi posebni zaključci. 

Naša stranka i SDP podržat će formiranje Vlade Unsko-sanskog kantona u kojoj će glavnu riječ imati A-SDA. Iz Naše stranke saopćili su kako će podržati predloženi saziv vlasti, ali da neće potpisati nikakav sporazum s A-SDA. 

“Ideja Naše stranke, iako s jednim zastupničkim mjestom u Skupštini USK, bila je da se prema principima kako se to uradilo u Kantonu Sarajevo i drugim kantonima formira bh. blok s lijevo orijentiranim političkim organizacijama, što i u slučaju našeg Kantona podrazumijeva stvaranje bloka sa SDP-om i DF-om. Nažalost, ovaj pokušaj nije uspio iz razloga što su obje organizacije izrazile spremnost da formiraju bh. blok s nama, ali ne i jedna s drugom”, saopćeno je iz Naše stranke. 

Murić nam je rekao da kantonalni odbori nisu dobili nikakve upute iz vrha stranaka i da ga čudi da se ide u stvaranje nekakvog bloka” koji nema poveznice s nižim nivoima vlasti. 

“Lično me iznenadilo što se takva vrsta komunikacije nije prenijela na niže nivoe. DF je poručio da je SDP lider u pregovorima, a SDP se nije ozbiljno potrudio u USK da organizuje sastanke koji će dovesti do toga da zajedno nastupamo kao blok”, kazao je Murić.

KOMENTARI