instant fap

Pusić: BiH dati status specijalne zemlje kandidata

Pusić: BiH dati status specijalne zemlje kandidata

Ona je to najavila na sjednici ministara spoljnih poslova zemalja članica EU početkom februara, u jeku protesta širom FBiH, kada se založila za to da EU za BiH osmisli poseban model, koji bi se razlikovao od uobičajenog pristupnog procesa, objavio je “Dnevni avaz”.

 

U dokumentu zvaničnog Zagreba nazvanom “Promemorija – Bosna i Hercegovina”, poslatom Briselu, ističe se da je “skori razvoj događaja u BiH izazvao veliku zabrinutost i podstakao potrebu za direktnom reakcijom EU”.

 

“U interesu je svih zemalja EU da se u regionu održi stabilnost i promoviše politika proširenja. Većina građana BiH još podržava evropsku perspektivu i vidi je kao isključivi instrument kojim će se ova zemlja povesti u pravom smijeru”, navedeno je.

Kako je Pusićeva predložila, neophodno je da institucije EU i države članice odmah djeluju, a da je za proces integracije BiH ključno koristiti pristup koji je “krojen prema njenoj mjeri”.

U idealnim okolnostima, ovaj proces trebalo bi da bude spreman do uspostavljanja nove vlade nakon oktobarskih izbora u BiH.

U dokumentu se dalje navodi i da treba uvesti široke konsultacije o ustavnim reformama, o neophodnom mehanizmu za koordinaciju i donošenje odluka ne samo po evropskim pitanjima nego i kod osiguravanja funkcionalne države.

Za ovaj proces trebaće značajan period, a sve aktivnosti treba koordinisati s međunarodnim finansijskim institucijama, ocjenjuje se i naglašava da Evropska komisija treba bi ima vodeću ulogu u izradi procesa pristupanja BiH, kojoj bi dodijelila status specijalne zemlje kandidata.

KOMENTARI