instant fap
NaslovnicaMagazin

Pustolov iz Goražda: Kuhar Hamed pet puta oplovio svijet

Pustolov iz Goražda: Kuhar Hamed pet puta oplovio svijet

Zaista, pet puta sam obišao svijet. Mislim da je to jedno bogatstvo jer nema pomorske države u svijetu o kojoj ne znam nešto, polazeći od načina života pa do kuhinje koja se preferira na tom parčetu naše planete, istakao je on.

Hamed Turkušić jedan je od rijetkih građana Bosne i Hercegovine koji za sebe može reći da je pet puta oplovio svijet.

Nakon što je, kuhajući na putničkim i trgovačkim brodovima, prekrstario svim svjetskim morima i oceanima, Hamed je svoju mirnu luku našao u naselju Mravinjca, na periferiji Goražda.

Ovaj istinski pustolov Anadoliji je otkrio je neke tajne s puta koji je trajao čak dvije decenije.

“Iz Goražda sam otišao davne 1980. godine. Otišao sam na more čisto iz mladalačke radoznalosti, ali i svog istraživanja kuhanja jer je taj zanat u to vrijeme bio jako popularan”, počeo je svoju priču Turkušić.

Šef kuhinje

Ubrzo je počeo raditi na jednom brodu, a njegovo putovanje se produžilo na dvije decenije. Do 2000. godine, kako kaže, radio je na oko 20 brodova, od toga 12 putničkih i osam trgovačkih.

“Zaista, pet puta sam obišao svijet. Mislim da je to jedno bogatstvo jer nema pomorske države u svijetu o kojoj ne znam nešto, polazeći od načina života pa do kuhinje koja se preferira na tom parčetu naše planete”, istakao je on.

Turkušić se prisjetio i svojih početaka kada je u vojsci bio instruktor kuharstva za mladu vojsku. Nakon toga je došao u Goražde gdje je najprije bio kuhar, pa šef smjene, a nakon toga i šef kuhinje.

“Na brodovima sam sve ove godine bio šef kuhinje. Surađivao sam sa raznim kuharima s različitih područja svijeta. Sticao sam znanja tako što sam preuzimao ono što je bilo zanimljivo iz njihove kuhinje”, rekao je Turkušić.

Prema njegovim riječima, neka od tih jela je dorađivao na svoj, ali i bosanski način.

“Svaka država na svijetu se razlikuje kada je kuhinja u pitanju, svaka ima nešto domaće, svoje… Počevši od ukusa, načina serviranja, pa do načina izvedbe samog jela”, tvrdi Turkučić.

Priznaje da mu je najdraža mediteranska kuhinja.

“Pored mediteranskih jela, dosta sam kuhao južnoamerička jela jer je ta kuhinja bogata mesnim proizvodima. Dosta sam spremao i istočnjačka jela, ali i italijanska. Meni je najdraža mediteranska kuhinja zato što u tu kuhinju spada i dio italijanske, španjolske, kao i sjevernoafričke kuhinje”, pojasnio je.

Na pitanje zašto mediteranska kuhinja, odgovara da se ta kuhinja odlikuje izuzetno laganim i raznovrsnim menijima, a nijedno jelo koje pripada ovoj kuhinji nema jake začine i nezdrave sastojke.

“Na brodovima su takvi meniji da se bosanska kuhinja u njih ne može uklopiti.

Zato danas, pored bosanske, preferiram mediteransku, ali i francusku kuhinju”, rekao je tokom razgovora.

Tajfuni

Nakon 20-tak godina provedenih na brodovima, vodio je i kuhinje poznatih njemačkih hotela. Za svoj rad dobio je i nagradu Zlatna ugostiteljska kruna”po ocjeni Udruženja hotelijera i restoratera u Bosni i Hercegovini.

Hamed ističe da mu je najljepše mjesto na svijetu Mar del Plata u Argentini.

“Ostavilo je nevjerovatan dojam na mene. Taj grad ću pamtiti do kraja života”, zagonetan je bio Turkušić.

Turkušić je s nama podijelio i jedno neugodno iskustvo i to prilikom prolaska između Osake i Tokija u Japanu. Tada se njegov brod našao u procjepu između dva tajfuna.

“Ipak, na kraju smo se izvukli. Bilo me je strah. Jedan moj učenik me je pitao da li ćemo preživjeti. Iako sam se plašio, hrabro sam rekao da ćemo se izvući'”, sjeća se Hamed.

Turkušić danas kuha u kuhinji vlastitog restorana Casablanca. Tu danas dolaze gosti iz BiH, regiona i svijeta.

Na kraju poručuje da njegovo znanje neće izumrijeti jer njegov 23-godišnji sin je krenuo njegovim stopama i već je, kako veli, izgradio svoj stil kuhanja.

Ostavljamo ovog svjetskog putnika, zaželjevši mu ”mirno more”.

KOMENTARI