Pustolov napravio popis šta ne treba raditi u Hrvatskoj pa naveo: Ne zovite je Jugoslavijom

HomeMagazin

Pustolov napravio popis šta ne treba raditi u Hrvatskoj pa naveo: Ne zovite je Jugoslavijom

Panika u Zagrebu: Stigao avion sa zaraženim momkom i 65 putnika

Kevin Martin je travel bloger iz Amerike koji na svom YouTube kanalu dijeli sadržaje sa putovanja. Između ostalog, posjetio je i Hrvatsku, a nakon mjesec provedenih tamo sastavio je popis stvari koje “ne treba” raditi u našem susjedstvu.

Martin je Amerikanac azijskih korijena, a iako je po zanimanju advokat, odlučio se okrenuti onome što voli – putovanjima.

Na svom kanalu “30 And A Wake Up” dijeli sadržaje svojih avantura, a tamo se može naći i njegov prilog o Hrvatskoj koju je posjetio 2019. godine.

Kevinova avantura u Hrvatskoj trajala je 30 dana, a tom prilikom je posjetio Hvar, Dubrovnik i Split gdje se zadržao najviše vremena.

Kako je istakao u opisu svoje objave, on nije “vodič kroz Hrvatsku”, već popis stvari koje tamo ne treba raditi, a koji je sastavio na osnovu njegovog iskustva, ali i, kako je naveo, razgovora sa nekolicinom Hrvata.

Evo šta je izdvojio:

  • Ne ostavljajte smeće po plaži. Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim plažama. Hrvati su napravili jako dobar posao održavajući svoje plaže vrlo čistima u usporedbi s mnogim drugim mjestima. Posvuda postoje javne kante za smeće koje se redovno prazne. Nema izgovora za bacanje smeća, kad je kanta za smeće uvijek na dohvat ruke na hrvatskim plažama.
  • Ne govorite o politici. Puno je osjetljivih tema oko rata sa Srbijom i raspada Jugoslavije. Većina porodica bila je na neki način pogođena ratom, tako da su ovo vrlo lične teme. Bolje je ne ulaziti u te rasprave.
  • Ne zaboravite ostaviti bakšiš. Toliko sam navikao da ne dajem napojnice u Aziji da nisam dao bakšiš u prvom hrvatskom mjestu gdje sam jeo. Kasnije sam saznao da je 10 posto uobičajeno i da to možete povećati do 15 posto za iznimnu uslugu. Ovo je sjajan savjet za putovanje u Hrvatsku!
  • Ne idite vozom po Hrvatskoj. Umjesto toga idite autobusom. Za razliku od većine Europe, hrvatski željeznički sustav nije najbolji. Ne saobraćaju vrlo često. Na primjer, postoje samo dva vremena vožnje vozom od Zagreba do Splita (ili Dubrovnika). I vožnja dugo traje. Vožnja vozom od Zagreba do Splita traje gotovo 6 sati, a možete stići tamo za 4, a još bolji je let od 45 minuta koji košta svega oko 50 američkih dolara. Ali ne brinite – i autobusi su odlični!
  • Hrvatsku nikad ne zovite Jugoslavijom ili bivšom Jugoslavijom. Slično kao i razgovor o politici, ovo je osjetljiva tema. Ovo bi bilo kao da bivšu Englesku zovete SAD. Da, prije smo bili dio Engleske, ali nismo bivša Engleska. Ista stvar. Hrvatska je Hrvatska… Jugoslavija je bila još jedna država koja više ne postoji.

Martin je naveo kako je Hrvatska jedno od najboljih mjesta za posjetiti.

“Imate plaže, gradove, planine, puno dvoraca i šarma starog svijeta. Kada posjetite Hrvatsku postoje određene stvari koje vjerojatno ne biste trebali raditi. Za izradu ovog popisa dobio sam neke informacije od svojih hrvatskih prijatelja”, zaključio je on.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0