Putin se nada jako hladnoj zimi

HomeVijestiGlobus

Putin se nada jako hladnoj zimi

Rusija uvodi rigorozne mjere: 15 godina zatvora za “nezvanično” izvještavanje iz Ukrajine

EUROPSKE vlade nastoje spriječiti redukcije energije i isključivanja struje ove zime, a hoće li u tome uspjeti, ovisit će o nečemu nad čime nemaju kontrolu: vremenu.

Analitičari kažu da se ruski predsjednik Vladimir Putin nada hladnoj zimi ili duljem razdoblju jakih hladnoća pošto je obustavio izvoz plina u Europi zbog europske potpore Ukrajini.

Još jedna hladna zima kao 2010./2011. ili dulji ledeni val s Arktika poput “Zvijeri s istoka”, koji je 2018. iz Sibira pogodio zapadnu Europu, mogli bi uzrokovati probleme koji će možda oslabiti europsku odlučnost u pomaganju Ukrajini.

„Energetsko oružje ima jedan metak u cijevi i on ga je upravo ispalio”, rekao je Eliot A. Cohen, povjesničar rata i stručnjak za sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije na Sveučilištu Johns Hopkins.

„Europljani će ove zime doživjeti najgore”, rekao je za AFP.

U mnogim zemljama kućanstva se poziva da snize temperaturu na termostatima, a poduzeća da štede energiju u sklopu plana EU da se smanji potrošnju plina ove zime za 15 posto u odnosu na prosjek.

Europske države zadnjih mjeseci ubrzano pune strateške rezerve kupujući plin po rekordnim cijenama od, među ostalim, Alžira, Katara, Norveške i SAD-a.

Europska skladišta sada su gotovo puna, do gotovo 90 posto kapaciteta, što je velika sigurnost za potrošače i poduzeća koja se oslanjaju na plin za grijanje domova, ureda i tvornica.

„Europa je u dobroj poziciji da prebrodi zimu pod normalnim vremenskim uvjetima”, rekao je Alireza Nahvi, znanstvenik konzultantske tvrtke za energetiku Wood Mackenzie, za AFP.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0