Putin upozorava: U svijetu bi moglo doći do humanitarne katastrofe

HomeVijestiGlobus

Putin upozorava: U svijetu bi moglo doći do humanitarne katastrofe

Putinov odgovor čelnicima G7 koji su mu se rugali: Da se vi skinete, bilo bi odvratno

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da su gotovo sve ukrajinske žitarice prevezene u zemlje Evropske unije (EU). 

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je upozorio da bi u svijetu moglo doći do humanitarne katastrofe bez presedanajer Zapad izvozi većinu ukrajinskog žita u svoje zemlje, a ne u zemlje u Africi kojima je potrebna pomoć.

“Sve, skoro sve žitarice koje se izvoze iz Ukrajine šalju se, ne u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u EU. U okviru UN-ovog Svjetskog programa za hranu, koji podrazumijeva pomoć zemljama u potrebi, samo dva od ukupno 87 brodova su natovarena sa 60.000 tona hrane, od ukupno dva miliona. Dakle samo tri posto se šalje zemljama u razvoju“, rekao je ruski predsjednik.

Putin je dodao da mnoge evropske zemlje djeluju kao kolonizatori, obmanjujući zemlje u razvoju.

“Očigledno je da će se ovakvim pristupom obim problema s hranom u svijetu, nažalost, samo povećati, što može dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana”, rekao je Putin.

Dodao je da će razmišljati o ograničavanju izvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine te da će se o ovoj temi svakako konsultovati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

Od 1. augusta, u sklopu dogovora isplovilo je više od 90 brodova s više od dva miliona tona proizvoda od žitarica.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0