instant fap

Radmanović je imao priliku za salto mortale

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je sinoć u Tuzli da o važnom političkom i humanitarnom pitanju, kakva je situacija u Siriji, naša zemlja mora da ima stav.

On je prokomentarisao optužbe iz manjeg bh. entiteta koje su stigle nakon glasanja naše zemlje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o prijedlogu rezolucije o stanju u Siriji.

“Posao Predsjedništva BiH je da zauzme stav o tome. Kroz usvajanje rezolucije u oktobru mi smo zauzeli stav u kojem je pozvan sirijski režim da prestane sa nasiljem nad civilima i gaženjem ljudskih prava, te da se prekine sukob i pokrene unutarsirijski dijalog”, kazao je Izetbegović, dodajući da nova rezolucija ponavlja taj stav, te da sirijski režim osuđuje zbog upotrebe teškog naoružanja u naseljenim mjestima i traži primjenu Ananovog plana.

On je podsjetio da su sve zemlje Evropske unije i regiona podržale rezoluciju, a da BiH ima obavezu usklađivanja političkih stavova sa EU, jer je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Oni koji sada protestuju mogli su napraviti salto mortale i da se BiH okrene protiv onoga što je ranije usvojeno. Ako je gospodin Radmanović htio da to uradi, imao je priliku, jer sam ja prošle sedmice sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva na kojoj se on nije pojavio. Zbog toga sam se kretao u okviru ranije zauzetih stavova i dao instrukciju MVP-u da se rezolucija podrži”, pojasnio je Izetbegović.

KOMENTARI