Radnici istrajni, u ponedjeljak stiže vlasnik iz Austrije

Homeinmedia danas

Radnici istrajni, u ponedjeljak stiže vlasnik iz Austrije

Ovo nije prvi put da radnici nisu zadovoljni uslovima rada

Radnici firme „Remus“ iz Sanskog Mosta obustavili su danas rad i stupili u štrajk, te se okupili u krugu preduzeća, a navode kako su razlog teški uslovi rada i zahtjev za povećanjem ličnih dohodaka.

Upravi preduzeća poslali su svoje zahtjeve među kojima je i onaj za povećanjem ličnih dohodaka, obzirom da je plata u ovoj firmi ispod prosječne plate u FBiH. U zahtjevu se navodi kako radnici traže povećanje ličnih dohodaka za 200 maraka, kao i uvođenje dodatnih pauza obzirom na specifičnost uslova rada u postrojenjima ovoga preduzeća.

Također, žalbe su upućene i na povećanje radnih normi u posljednje vrijeme, za koje zaposlenici kažu kako ih je skoro nemoguće ispuniti. U međuvremenu, od vlasnika preduzeća iz Austrije stigao je službeni mejl u kojem se navodi kako je štrajk nelegalno organizovan, te da njime radnici rizikuju moguće sankcije i otkaze.

Radnike u štrajku danas je posjetio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, te razgovarao s njima, kao i sa predstavnicima uprave. „Najavljeno je da će u ponedjeljak doći vlasnik firme iz Austrije, a mi smo ponudili da prisustvujemo pregovorima. Mislim da je neophodno da se postigne kompromis, tako da radnici budu zadovoljni uslovima rada i primanjima, ali i da se zadrže postojeća radna mjesta“, istakao je Hasanbegović.

. Inače, pomenuta austrijska kompanija je proizvodni pogon u Sanskom Mostu otvorila prije petnaestak godina i u međuvremenu su najveći dio proizvodnje iz Austrije prebacili u ovaj grad. Zapošljavaju oko 300 radnika, a preduzeće se bavi proizvodnjom auspuha za automobile i danas su, sa 30 miliona maraka godišnjeg prometa, lideri metaloprerađivačke proizvodnje u Unsko sanskom kantonu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: