Radnici na pumpama sve češće slušaju: Još danas sipam gorivo, sutra kupujem romobil

HomeVijestiBiH

Radnici na pumpama sve češće slušaju: Još danas sipam gorivo, sutra kupujem romobil

Električni romobili u Norveškoj su stvarali haos, ali je država uspjela uspostaviti sistem

Gorivo u Sarajevu, ali čitavoj Bosni i Hercegovini i regionu iz sedmice u sedmicu postaje skuplje.

Očigledno je došlo do te mjere da građani masovno počinju razmišljati o alternativnim sredstvima prijevoza, a jedno od njih je – električni romobil.

Mnogo je prednosti – može se sklopiti, puno lakši je za nositi uz i niz stepenice , praktičniji je od bicikla  Pored toga – na njemu se nećete pretjerano oznojiti i vrlo ćete lako naći prost za odložiti ga u bilo kojoj prostoriji u stanu ili na poslu.

Sve su to prednosti romobila koji sve što treba je s vremena na vrijeme punjenje. A, ni njegov punjač ne troši puno struje tako da nakon kupovine praktično nemate nikakvih većih troškova.

Ovim povodom, novinar portala Radiosarajevo.ba obišao je nekoliko radnji u Sarajevu koje prodaju romobile.

Ma, kako nije, svakako. Samo jučer smo prodali tri“, rekla nam je jedna radnica nakon što smo je upitali da li je porasla prodaja električnih romobila ove godine.

Dodaje da je, u odnosu na rano proljeće, kada cijene goriva još nisu ovoliko ‘podivljale’, prodaja romobila u junu skočila za skoro 50 posto.

Ipak, ono što većinu građana još uvijek odbija ili sravlja u dilemu kada je u pitanju kupovina ovih uređaja su dvije stvari – cijena i činjenica da se ne mogu voziti po zimi, kiši ili nekim drugim lošim vremenskim uslovima.

Najjeftiniji električni romobil, zavisno od radnje do radnje, košta otprilike 600 KM, a cijena ide čak i do dvije hiljade, negdje i malo više.

Dosta građana se odluči kupiti onaj najjeftiniji, ali njegova mana je što se često mora puniti i što nekima možda neće poslužiti ni za odlazak ‘na posao – s posla’, pošto mogu preći oko 20 kilometara s napunjenom baterijom.

Podsjetili smo i jednu radnju u kojoj se prodaju samo bicikla. Prodavač nam je rekao da prodaja bicikala nije porasla otkad je skočila cijena goriva.

Isto kao prije, apsolutno isto“, kratko nam je prokomentirao. “A, vjerujem da je skočila prodaja romobila“, dodao je.

“Prodaja bicikala je značajno skočila kad je počeo koronavirus, a sad nije”, kaže nam on.

Na benzinskoj pumpi jedan radnik nam je otkrio da mu je nekoliko mušterija prilikom plaćanja goriva posljednjih sedmica reklo: “Još danas sipam i sutra kupujem električni romobil“.

Nije ni čudo što je tako jer cijena litra dizela u Sarajevu je već neko vrijeme iznad 3,50 KM.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0