Radnici u zdravstvu USK izborili veća primanja

HomeLokalne temeUSK

Radnici u zdravstvu USK izborili veća primanja

USK: Prvi uvode e-knjižice u FBiH

Sindikati koji okupljaju zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu postigli su juče sporazum s Vladom USK o novom kolektivnom ugovoru kojim se predviđa povećanje plata ovdašnjim medicinarima.

Sindikati su tražili satnicu od tri marke, uz povećanje koeficijenta od 0,3, što, kako oni smatraju, izjednačava povećanje primanja s troškovima života, odnosno inflatornim kretanjima, a ovaj njihov zahtjev Vlada je naposljetku prihvatila.

“Ono što je najbitnije jeste da će plate zaposlenima u zdravstvu novim kolektivnim ugovorom biti povećane za 250 do 300 maraka, s tim da je dogovoreno i povećanje toplog obroka. Ono što je ostalo možda još sporno jesu neke stavke vezane za napredovanje u službi i specijalizacije, a o tome će biti još riječi u narednom periodu”, istakao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice u Bihaću.

Ministar zdravstva u Vladi USK Muris Halkić istakao je kako će se za povećanje plata za oko 2.200 zaposlenih u ovdašnjem zdravstvu, morati obezbijediti dodatnih 20 miliona maraka na godišnjem nivou.

“Usaglasili smo stavove sa sindikatima i nakon što Skupština USK usvoji plan Zavoda za zdravstveno osiguranje, pristupićemo i potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Nakon toga, Zavod će obezbijediti novac za isplatu razlika u platama od januara do marta u skladu sa odredbama kolektivnog ugovora po novim keoficijentima i novoj satnici”, istakao je Halkić. Zadovoljstvo zbog ovakvog razvoja situacije istakao je i Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK.

“Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. Isto je i sa drugim medicinskim kadrom. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziologa nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. Jedino veće plate mogu zadržati mlade stručnjake i očuvati temelje ovdašnjeg zdravstva”, kaže Rekić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0