Radom za bolje sutra: “Agrisan”

HomeUncategorized

Radom za bolje sutra: “Agrisan”

Podjela sjemenskog kukuruza

Ministar poljoprivrede, vodprivrede i šumarstva u Vladi USK, Dragan Polimanav, posjetio je jučer Zemljoradničku zadrugu „Agrisan“ u Sanskom Mostu te se upoznao s njihovim radom i planovima.

Ova sanska zadruga je jedan od najvećih proizvođača povrća u plastenicima s godišnjom proizvodnjom koja iznosi oko stotinu tona različitih kultura. Ministar Polimanac je istakao kako je poljoprivredna proizvodnja u USK i našoj zemlji opterećena brojnim problemima koji su izazvani tranzicijom.

„Ova zadruga ima kooperantske odnose sa preko 150 poljoprivrednih proizvođača iz Općine Sanski Most i u značajnj mjeri doprinosi razvoju agrarne proizvodnje.

Jedan od pritoriteta u našem budućem radu biće upravo podrška ovakvim kolektivima.“, istakao je Polimanac. Direktor „Agrisana“, Senad Hadžibajramović, naveo je kako očekuju konkretnu pomoć resornog ministarstva i vlasti u USK kada je riječ o rješavanju gorućih problema koji opterećuju ovdašnju poljoprivredu.

„Očekujemo podršku u proizvodnji rasadnog materijala kako bi proširili ovu proizvodnju i postali jedan od lidera u BiH. Sem toga, očekujemo snažnije poticajne mjere za poljoprivredne proizvođače, kao i rješavanje problema plasmana proizvoda i crnog tržišta.“, rekao je Hadžibajramović.

On je dodao kako „Agrisan“ trenutno u saradnji s Općinom Sanski Most i UNDP-om realizira projekat proširenja proizvodnje rasada te se očekuje nabavka plastenika za ove potrebe. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 70 hiljada maraka.

Pomoćnik ministra Polimanca, Davor Šimić, naglasio je kako je, u cilju stimulisanja domaćih proizvođača, nedavno donesena odluka kako prednost u ostvarivanju poticajnih sredstava imaju oni proizvođači koji su rasadni materijal nabavili kod certificiranog proizvođača rasada na području USK.

Inače, u našem kantonu postoje dva takva registrovana proizvođača, a jedan od njih je „Agrisan“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0