instant fap
NaslovnicaBiH

Radončić laže i majkama Srebrenice

Radončić laže i majkama Srebrenice

Zar nije dovoljna činjenica da on javno, u Srebrenici – na svetom mestu – kako on kaže, laže majkama Srebrenice? Pred svima je tamo rekao da SBB neće podržati budžet.

Šta se dogodilo sa strankama Platforme? • Lagumdžijina (ne)ispunjena obećanja • Kome vjeruju Dragan Čović i Božo Ljubić?• Ipak u Bruxellesu • Ko su Bošnjaci u najavljenom Vijeću ministara?

• Gospodine Tihiću, prilična je konfuzija: ko vlada, ko je u opoziciji?

– U ovom periodu maltene smo svi na određen način i vladajuće i dijelom opozicione stranke, ili na prelazu iz vladajućih u opozicione, odnosno opozicionih u vladajuće.

• Osim SDP-a BiH, koji je u svakoj opciji vlada?

– Bosna je zemlja apsurda, pa je sve moguće. Ono što je samo prije nekoliko mjeseci za SDP bilo neprihvatljivo, danas je prihvatljivo.

• Kako to objašnjavate?

– Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini se usložnjava, a to je posljedica jedne nerazumne, neodgovorne odluke SDP-a o raskidu koalicije, ne samo sa SDA već i drugim strankama Platforme.

• Oprostite, nije baš najjasnije: znaju li ostale stranke Platforme da je SDP i s njima raskinuo koaliciju? Gospodin Jurišić kaže da HSP o tome nije obaviješten, a gospodin Ivanković Lijanović je dobio novu ponudu?

– To je sve stvar dvostrukog morala SDP-a. Lagumdžija istovremeno pravi ugovor o koaliciji sa HDZ-om koji isključuje HSP i Radom za boljitak, a SDP opet Boljitku i HSP-u kaže da je s njima i dalje u koaliciji. To je ta dvoličnost.

• Hoćete reći da gospodin Lagumdžija svima obećava, no šta je sa ispunjenjem obećanja?

– Ako gledamo šta je obećao građanima na izborima, gotovo ništa nije ispunio. Država za čovjeka, dvije godine nakon izborne pobjede, daleko je manje država, a ne znamo gdje je tu čovjek uopće. Slično je i sa drugim njegovim parolama i obećanjima plasiranim tokom izborne kampanje.

• Da, ali je bio lider Platforme?

– Da, bio je lider Platforme, a sada pokušava da bude lider neke druge parlamentarne većine i da njome vlada kao SDP-om! To je ustvari jedina konstanta, sve drugo je promjenjivo. Kada se pravila Platforma, Lagumdžija je kategorički bio protiv HDZ-a BiH, a nekako je mogao progutati HDZ 1990, pa kada HDZ 1990 nije nasjeo na tu priču, onda je, da tako kažem, izbacio oba HDZ-a. E, sad su HDZ-ovi dobri. Dokle god ima onih koji prihvataju takvu priču i koji mu vjeruju… to prolazi. Evo, postavlja se pitanje kako mu gospoda iz HDZ-ova mogu vjerovati? Svi jako dobro znaju koliko je SDA, sve vrijeme pregovora o uspostavi vlasti, bila za to da HDZ-ovi budu njezin dio. Sada HDZ-ovi vjeruju SDP-u, a ne vjeruju nama.

• Šta je s Platformom?

– Mi se držimo programskih ciljeva koji su uspostavljeni u Platformi, koje smo dogovorili i potpisali i nemamo namjeru da odustajemo. Mislim da je to dobro za građane BiH.

• Milorad Dodik je najavio da će u Bruxellesu, gdje će prezentirati stavove RS-a o presudi Sejdić – Finci, postaviti pitanje zašto Federacija koči isplatu presuda donesenih o indirektnim porezima te zašto nije ispunjavala obaveze po stand by aranžmanu s MMF-om. Jeste li u kontaktu s Dodikom?

– Nisam. Nakon izjava da podržava zahtjev predsjednika SDP-a, nismo kontaktirali. Siguran sam da njemu ova politika SDP-a odgovara zato što slabi bh. front, a on SDP-u može postavljati ultimatume koje će SDP bez pogovora prihvatati jer je porušio sve mostove iza sebe. Najnoviji primjer je fiskalni okvir za finansiranje institucija BiH za 2015. godinu. Podatak da je povećanje sredstava za državne institucije, tj. državu, u 2015. samo 30 miliona pokazuje da Dodik može da radi šta hoće i da Lagumdžija niti želi, niti ima snage da mu se odupre. Mi smo mislili da je pristajanje na zamrzavanje budžeta BiH za tri godine možda bilo posljedica nepripremljenosti delegacije SDP-a, no, sada kad su to produžili i na 2015, sasvim je jasno da iza toga stoje neki dublji razlozi i ciljevi sa zlim namjerama po Bosnu i Hercegovinu.

• Idete u Bruxelles?

– Nakon dužeg razmišljanja, ja sam ipak odlučio da idem, jer SDA je državotvorna stranka i mi ćemo uvijek raditi na onome što je u interesu države. Istovremeno, nikada nećemo pristati na rješenja koja su protiv interesa države i koja su po državu lošija od dejtonskih.

• Jeste li iznenađeni šutnjom ambasadora u BiH? Jedino je gospodin Harčenko javno izrazio zabrinutost razvojem zbivanja u BiH.

– Možda nisam toliko iznenađen, koliko sam razočaran ponašanjem predstavnika međunarodne zajednice i svih onih koji su do sada politiku SDA smatrali realnom i najodgovornijom. Sada šute i uopće ne reaguju na procese koji su štetni po državu BiH, ne samo u ovom trenutku nego i dugoročno.

• Gospodin Lagumdžija je u više navrata rekao da ima podršku međunarodne zajednice za ovu svoju akciju.

– Ne vjerujem da ima podršku međunarodne zajednice. Mislim da on koristi neodlučnost i pasivnu poziciju međunarodne zajednice koja ne želi da se miješa, pa čak ni da komentariše.

• Istoga dana kada je potpisana koalicija SBB – SDP, Naser Keljmendi dospio je na crnu listu koju je potpisao američki predsjednik Barack Obama. Tako je nekrunisani kralj droge na Balkanu prestao biti lokalni problem, a istovremeno je Radončić, koji ne krije prijateljstvo s njim, postao kandidat za ministra sigurnosti BiH. Jeste li bili iznenađeni razvojem događaja?

– Bez obzira na to koliko se dalo naslutiti da SDP ide u tom pravcu, čak i za vrijeme postojanja naše koalicije i dobrih odnosa – SDP je uvijek igrao dvostruku igru sa SBB-om. Ali, ja jednostavno nisam mogao vjerovati da će neko koga sam smatrao Bosancem i u čiju opredijeljenost za BiH nisam sumnjao, ući u jednu takvu koaliciju i takve pozicije ponuditi osobama koje u najmanju ruku nisu prikladne.

• Vi ste očekivali da Lagumdžija, nakon crne liste i Keljmendija, promijeni mišljenje?

– Ja nikako ne mogu razumjeti ovakvo ponašanje gospodina Lagumdžije i šta se iza ovoga krije, zašto se on ovako ponaša. Što se tiče Radončića, od njega me ništa ne iznenađuje. Pa svi znamo šta je on sve radio, kako se ponašao, kako se odnosio prema ljudima s kojima je danas bio prijatelj, sutra neprijatelj. Zar nije dovoljna činjenica da on javno, u Srebrenici – na svetom mestu – kako on kaže, laže majkama Srebrenice? Pred svima je tamo rekao da SBB neće podržati budžet. Pa je onda rekao: “SDP budžetom pokušava disciplinirati SDA i nudi nama pozicije u Vijeću ministara: ovdje želim da kažem da ja to neću prihvatiti.”

• Zanimljivo: ne samo da je prihvatio već je nakon toga tvrdio da ste Vi njemu nudili da zabijete nož u leđa Lagumdžiji?

– Čuo sam. To je naravno čista laž i mi smo to demantirali. Stav SDA je odavno poznat i jasan: mi nismo imali namjeru praviti nikakve sporazume sa SBB-om. Ništa se nije promijenilo zbog čega bih ja njemu bilo šta nudio. Nikada, nijednog momenta, bez obzira na ponude koje sam dobijao od Dodika i Čovića – nisam želio ići u koaliciju bez SDP-a. Poštovao sam rezultat izbora i njihovu pobjedu. Pogotovu nismo ni pomislili da sa jednim Radončićem pravimo koaliciju protiv SDP-a. To se Tihiću ne može desiti. Nažalost, Lagumdžiji se desilo.