instant fap
NaslovnicaBiH

Radovi do kraja 2018.: Aladža džamija će biti otvorena naredne godine

Radovi do kraja 2018.: Aladža džamija će biti otvorena naredne godine

Zvanično otvaranje Aladža džamije u Foči, koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, očekuje se naredne godine.

Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža džamija je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

Radovi na obnovi Aladže su zvanično počeli 2014. godine, a kako je potvrdio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem ef. Ćemo, očekuje se da bi mogli biti završeni do kraja ove godine.

“Radovi na Aladža džamiji teku predviđenim tempom. Vanjski radovi su završeni. U toku su radovi u unutrašnjosti Aladže i radovi na pripremi za obnovu šadrvana. Radi se i na obnovi turbeta”, pojasnio je Ćemo.

Kako je kazao, ne zna se tačno kada će biti završeni unutrašnji radovi s obzirom na to da “Aladža ima naziv i Šarena džamija zbog unutrašnje ljepote”.

“Nadamo se i očekujemo da će radovi biti završeni u ovoj godini. Prema sadašnjim planovima, otvorenje će biti u narednoj godini”, istakao je Ćemo.

Obnova Aladže će, naglasio je, mnogo značiti za Fočake.

Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosad su obnovljene Atik Ali-pašina i Careva dža

KOMENTARI