instant fap

Radovi na džamiji u Starom Majdanu

Ni loše vremenske prilike nisu omele graditelje džamije na lokalitetu Zalihovac u Starom Majdanu da ovih dana okončaju radove na pokrivanju ovog vjerskog objekta.

dzamijaNa ovaj način okončani su planirani građevinski radovi u ovoj kalendarskoj godini, a do izražaja je došla velika solidarnost Majdanaca, kako onih koji žive na ovim prostorima, tako i onih koji su danas razasuti širom svijeta. U građevinskim radovima sudjeluju mještani koji doprinos u obnovi džamije daju kroz dobrovoljni rad. Također, zahvaljujući Majdancima koji žive i rade u inozemstvu, prikupljena su značajna materijalna sredstva kojima se finansiraju građevinski radovi. Planovi graditelja su da džamija već naredne godine bude u potpunosti obnovljena.

Nekada u prošlosti, u Starom Majdanu postojao je veliki broj džamija. One koje su vremenom preostale srušene su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan od takvih vjerskih objekata je i džamija u Zalihovcu koja je, prema historijskim izvorima, izgrađena 1859. godine i dugo vremena služila je mještanima ovog dijela Starog Majdana. Među Majdancima se vremenom rodila ideja o obnovi ovog sakralnog objekta, a inicijativu su pokrenuli mještani koji žive i rade u inozemstvu.

Formiran je građevinski odbor, na čelu sa Hasanom Paunovićem, a mnogobrojni Majdanci iskazali su spremnost da finansijski pomognu izgradnju džamije. Kamen temeljac za izgradnju džamije u Zalihovcu prije nepuna tri mjeseca položio je Hasan Kadić, koji je uložio značajan dio sopstvenih sredstava u izgradnju džamije.  Džamija u Zalihovcu se gradi u skladu s nekadašnjim izgledom tog vjerskog objekta, s drvenom munarom i izgledom objekta u vidu stare bosanske kuće na četiri vode. /

KOMENTARI