instant fap

Rajif Begić svjedočio protiv Ratka Mladića

Sanjanin Rajif Begić, jedan od 25 haških svjedoka u prvom segmentu izvođenja dokaza Tužilaštva u postupku protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, kao jedini preživjeli, iscrpno je tokom dvodnevnog svjedočenja u Haškom tribunalu iznio detalje masakra 19 bošnjačkih civila iz sela Begići na mostu u Vrhpolju kod Sanskog Mosta 31. maja 1992. godine.

Među ubijenima je i njegov brat Nedžad. Rajifu Begiću je ovo treće svjedočenje u Hagu, prethodno je svjedočio protiv generala Momira Talića i Radoslava Brđanina, te Momčila Krajišnika.

“Tokom prvog dana Mladić je tražio da mu izmjere krvni pritisak, jer se nije osjećao dobro. Zbog toga sam skoro četiri sata čekao da dodjem na red za svjedočenje, što mi je stvorilo jak pritisak u grudima. Ali bio sam siguran u sebe. Ratko Mladić je starac, djeluje izgubljeno, jedna ruka mu je ukočena , vjerovatno posljedica moždanog udara”– ispričao nam je Begić koga je ispitivao Mladićev advokat Branko Lukić nakon tužiteljice Amerikanke Kamile Bables (Camille Bibles).

Lukić je pokušavao Begića zbuniti i uznemiriti podsjećajući ga na detalje iz njegovog svjedočenja u Hagu iz maja 2002. godine. “Glavni sudija Mladićevog advokata stalno je prekidao i upozoravao da ne zbunjuje samo svjedoka, tj. mene, nego i trojicu sudija”– priča Begić. Nakon provokativnih pitanja o visini gelendera na mostu gdje je izvršen masakr nad civilima iz Begića sudija Alfons Ori (Alphons Orie) izgubio je strpljenje, nakon čega se Lukić izvinio.

Sa Begićem je u Hag doputovao Haris Bilajbegović, autor 42-minutnog dokumetarnog filma „Svjedok“ u kome je Rajif Begić rekonstruirao masakr na vrhpoljskom mostu. Ovaj film je sa velikim uspjehom već promoviran u BiH i Austriji. Bilajbegović je sjedio u prostoru za publiku i na taj način pružao podršku svom prijatelju. Haška tužiteljica Kamila Bables ispričala je Begiću da je njen otac pratio Begićevo svjedočenje te da je već vidio inserte iz filma „Svjedok“. Haris Bilajbegović će tužiteljčinom ocu uručiti DVD sa filmom „Svjedok“.

“Nakon što sam završio svjedočenje i sudija Ori bio uzeo riječ, čuo sam kako zločinac Mladić šapće svom advokatu da me pita kojom brzinom je rijeka tekla, ali mu je advokat dobacio da to nije važno”– ispričao je Begić detalj koji se nije čuo u sudnici broj 1 Haškog tribunala.

KOMENTARI