RAK donio odluku: Reality emisije samo iza ponoći!

HomeVijestiBiH

RAK donio odluku: Reality emisije samo iza ponoći!

Nakon sinoćnje Farme: Građani BiH se žalili RAK-u

Reality programi i pseudo reality programi će bitiemitovani samo u periodu između 24 sata i 6 sati ujutro, odlučilo je danas Vijeće Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK).

Danas je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) održalo 19. sjednicu, na kojoj je razmatralo i usvojilo set prijedloga za izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga i Pravila o pružanju medijskih usluga radija.

Vijeće je tako usvojilo prijedlog izmjene člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji se odnosi na reality programe.

Podsjećanja radi, prijedlog izmjene u novom nacrtu je glasio :“Reality programi i pseudoreality programi će biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev“.

Vijeće je razmatralo i zaključak Vijeća ministara sa 33. sjednice u vezi sa donošenjem odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Agencije, te razrješenjem, odnosno imenovanjem v.d. generalnog direktora. Vijeće Agencije je jednoglasno zaključilo da odluka o imenovanju i razrješenju v.d. generalnog direktora nije u skladu sa nadležnošću Vijeća ministara BiH, u smislu člana 20. Zakona o Vijeću ministara.

Vijeće Agencije smatra svojom obavezom da na navedene okolnosti upozori Vijeće ministara BiH i da zatraži preispitivanje odluke, odnosno da se nikakve privremene kadrovske promjene ne čine do okončanja konkursne procedure za izbor generalnog direktora Agencije, koja će biti obavljena u najkraćem mogućem roku, saopćeno je iz RAK-a.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0