instant fap

Ramazan ili manjak ruku?

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH završila je jučer, nakon tri pauze i bez usvojenog dnevnog reda, po principu “tresla se gora, rodio se miš”.

Zvanično pokretanje procedure za smjenu Živka Budimira, predsjednika FBiH, iako danima najavljivano, jučer se ipak nije desilo. Naime, o odluci kojom bi se zahtijevala smjena predsjednika FBiH Budimira, što je i bio zvaničan razlog jučerašnjeg vanrednog zasjedanja, nije se čak ni raspravljalo.

Tri pauze

Sjednica Doma naroda prekinuta je, odnosno odgođena, na zahtjev Kluba delegata srpskog naroda i to, kako je navela Mira Ljubijankić, šefica Kluba Srba, da “ih kolege Bošnjaci ne bi optuživali da remete njihova vjerska prava”, ali i da “ne bi pravili cirkus sami od sebe”. Zvanično, to je prijedlog koji je većinom prisutnih delegata usvojen. Ipak, Jasenko Tufekčić, delegat iz Kluba Bošnjaka, rekao je da je pozadina neodržavanja sjednice činjenica da jučer na sjednicu nisu došli svi oni koji su prethodno podržali Budimirovu smjenu, te da prijedlog takve odluke jučer ne bi dobio potrebnu dvotrećinsku podršku.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Amir Zukić jučer je na početku sjednice izrazio protest što se  vanredna sjednica zakazuje prvog dana posta, ali da su Bošnjaci ipak došli i da su spremni učestvovati u radu.

Zukić je potom negodovao u ime većine Kluba Bošnjaka zbog predložene dopune dnevnog reda. Naime, predsjedavajući Doma Radoje Vidović na samom početku sjednice predložio je dopunu dnevnog reda sa tačkama o imenovanju radnih tijela Doma i donošenjem odluke o pokretanju postupka za izbor članova UO RTVFTV. Zukić je rekao da dodatne tačke nisu usaglašene na Kolegiju doma, te zatražio pauzu.

– Ovo je vanredna sjednica i nismo dobili pisani materijal ni za ovu ključnu tačku, smjenu Budimira. Zahtijevam obrazloženje hitnosti da se i dodatne tačke uvrste na dnevni red. Mislim da one mogu čekati redovnu proceduru. Ovdje se više brige vodi za personalna pitanja i imenovanja, nego za suštinska pitanja bitna za građane, kazao je Zukić.

Njegov kolega iz Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić, povodom predloženih dopuna dnevnog reda, je rekao da se po drugi put dešava da “samo Klub Bošnjaka nema pravih informacija o tome šta će se dešavati na sjednici, a da klubovi Srba i Hrvata znaju šta će biti na dnevnom redu”. On je upitao da li je nadležna komisija doma razmatrala zakonitost donošenja odluke o smjeni predsjednika FBiH, a delegate iz reda dva HDZ-a je podsjetio da im “Budimir ranije nije bio legalan i legitiman Hrvat, a da ga sad smjenjuju zbog nove parlamentarne većine”.

– Da li sad ista priča važi i za Željka Komšića?, upitao je Tufekčić delegate, članove dva HDZ-a.

Nakon pauze, Zukić je rekao da većina Bošnjaka ne prihvata dodatne tačke dnevnog reda, već da se sjednica može voditi po dnevnom red iz poziva. Odmah potom je Luka Faletar, novi predsjedavajući Kluba Hrvata, “zbog novonastale situacije” zatražio novu pauzu. I nakon druge pauze Klub Hrvata je rekao da podržava prijedlog dnevnog reda sa predloženim dodatnim tačkama. Tada je pauzu, treću po redu, u ime Kluba Srba, zatražila Mira Ljubijankić.

Bez polemike

Zahid Bašić iz Kluba Bošnjaka zahvalio se svima koji čestitaju vjernicima mjesec ramazana, ali Ljubijankićevoj je poručio da je svoj prijedlog trebala dati na početku zasjedanja.

– Ne želimo da ramazan bude predmet polemike. Licemjerno je da se sad navodi kao razlog odlaganja. Kad smo ranije iz Kluba Bošnjaka tražili da se danas ne održava sjednica nije uvaženo. Sad smo došli i spremni smo da radimo. Smogli smo snage da sa dostojanstvom i saburom radimo i hajde da završimo započeti posao. Ali ako se neko preračunao…, budite dostojanstveni, kazao je Zukić.

Predrag Kojović, delegat srpskog naroda, jedini je jučer iz svog kluba glasao protiv prekida sjednice.

– Državni organi ne treba da rade u skladu sa vjerskim kalendarima. Ja sam se pripremio da razgovaramo o onome zbog čega smo se i skupili. Mi smo danas došli da vidimo može li i treba li Dom donijeti odluku o smjeni predsjednika FBiH. Ovo nisu besplatni skupovi, ljudi su došli iz daleka, sve košta. Građani ovo plaćaju, a ne vjerujem da daju pare za pauze. Nemam namjeru ovdje sjediti na pauzama u kafani Parlamenta. Ako možete, molim vas, vodite sjednicu po dnevnom redu po kojem smo pozvani, a ako ne, ja imam pametnijeg posla, kazao je Kojović.

I Tufekčić je potom još jednom ponovio da ramazan nije razlog za odlaganje sjednice, te da treba podvući crtu i vidjeti koliko je jučerašnja sjednica koštala.

– Ispašće da je ramazan razlog za odlaganje sjednice. To nije tačno. Objektivno, danas se ovdje ne može provesti ono što su naložili neki stranački šefovi, kazao je Tufekčić.

Damir Čarđić iz Kluba ostalih rekao je da je ”opljačkan budžet, ako se sjednica odloži.”

– Treba ispoštovati dnevni red sa Kolegija. Pozivam da nastavimo sjednicu kako smo krenuli da se ne pozivamo ponovo. Hajde da tokom dana završimo naum koji smo imali. Pozivam sve da po Ustavu FBiH radimo. Imali ste tumačenje najvećeg autoriteta u BiH o tome šta je potrebno uraditi da bi se smijenio predsjednik FBiH, ja to tumačenje cijenim i mislim da se neko preračunao i prevario, kazao je Čardžić.

Tumačenje OHR-a

Podsjetimo da je nova parlamentarna većina (SDP, HDZBiH, HDZ 1990, SBB) najavila da će Ustavnom sudu FBiH u ponedjeljak predati odluku o zahtjevu za smjenu Živka Budimira. Takva odluka jučer je, prema najavama koje su bile na dvije pres-konferencije, trebala na Domu naroda biti i usvojena. Nova parlamentarna većina tvrdila je da je za pokretanje procedure za smjenu predsjednika FBiH dovoljna dvotrećinska podrška samo jednog doma Parlamenta FBiH, ali je iz Ureda visokog predstavnika noć uoči vanredne sjednice Doma naroda jasno rečeno da je za pokretanje takve procedure potrebna dvotrećinska većina oba doma Parlamenta FBiH. Prema sadašnjem rasporedu snaga, nova parlamentarna većina nema i dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potrebnu za pokretanje procedure smjene predsjednika. A u nastavku sjednice znaće se ima li u Domu naroda.

KOMENTARI