instant fap

Ramazan, radost ibadeta i miris iftara

Ramazan, radost ibadeta i miris iftara

Piše: Senad A Kubat

Na radost svih muslimana svijeta pa tako i muslimana Bosne i Hercegovine stigao nam je najdraži duhovni gost, mjesec Ramazan.

Ramazan je sveti mjesec u kojem muslimani poste od početka zore do zalaska sunca, u kojem žele postići Allahovo dž.š. zadovoljstvo pored posta,i pojačanim obavljanjem dobrovoljnih namaza, obilnijim dijeljenjem sadake i uopće  dobrim djelima i ibadetima. U Ramazanu svako dobro djelo je višestruko  vrednovano i nagrađeno, u njemu je noć Lejletul-qadr u kojoj je započela objava Kur¨ana časnog, noć koja je po vrijednosti ekvivalent 1000 mjeseci, pa je preporučena za cijelonoćni ibadet  kako bi se kao pojedinci što više okoristili i nadoknadili propušteno u protekloj godini odnosno u životu uopće te zaslužili milost i oprost grijeha i ružnih djela.

U toku mjeseca Ramazana klanja se jedan poseban noćni namaz Teravih-namaz, ti individualni i porodični noćni odlasci u svoje džamije vjerskom životu muslimana daje posebnu čar i zadovoljstvo.

Karakteristično je i to da velika većina muslimana u toku mjeseca Ramazana postaje ljudski gledano bolja, milosrdnija, blagodarnija i međusobno susretljivija pa se ljudi više susreću, druže i pomažu, što stvara jednu idealnu sliku kakvi bi muslimani trebali biti svakodnevno u svom životu tokom cijele godine. Muslimani tokom mjeseca Ramazana iskazuju povećanu privrženost vjerskim propisima i obavezama.

Ono što kao ramazanska jedinstvenost zauzima posebno mjesto u općoj percepciji Ramazana  su ramazanski iftari. Iftar je svečani objed koji se upražnjava svakog dana Ramazana na kraju posta. Svi postači se slažu da iftarska jela posebno mirišu i imaju neponovljiv ukus i slast.

Mnogi od nas iftare doživljavaju posebno sentimentalno, jer nas iftari podsjećaju na prohujala vremena djetinstva iz kojeg pamtimo naše dede, nene, majke i očeve koji su preselili na Ahiret i još samo žive u našim uspomenama. Svaka čaršija i mahala imaju svoje neke posebne ramazanske običaje i karakteristična jela i dodatke koji se spremaju po određenom receptu svojstvenom samo za taj kraj i za te ljude.

Iftar, oh sa kakvim samo ushićenjem i senzibilnošću naše sestre i majke pristupaju pripremanju jela za iftar, toliko pažnje, koncentracije i ljubavi kod samog spremanja ovih jela može se vidjeti samo uz Ramazan. Raznovrsnost jelovnika i njegova orijentalna starobosanska dimenzija je neopisiva i kulinarski neponovljiva. Pite, razne dolme, sahani i pilavi te drugi slani i slatki sobeti, koji se specijalno spremaju samo u toku mjeseca Ramazana izazivaju zazubice i uzdahe.

Lepina ili somun je fino pekarsko pecivo koje je sastavni dio svih iftara širom Bosne i Hercegovine i koji posebno mirišu baš Ramazanom. Odlasci po lepine za iftar imaju haman obredne karakteristike a po običaju uglavnom su rezervisani za muškarce i djecu što im opet daje osjećaj da svi učestvuju u pripremi iftara.

Na iftar se pozivaju rodbina, komšije i prijatelji mnogo češće i iskrenije nego tokom godine, pa se oni onda pretvaraju u prelijepa sijela i obnavljanja oslabljenih ili pokidanih međusobnih rodbinskih ili prijateljskih veza.

Kad bi muslimani tokom cijele godine prema sirotinji, bolesnima i usamljenima bili pažljivi i suosjećajni kao što to većina bude tokom mjeseca Ramazana, život bi nam bio mnogo ljepši i lakši i svi bi bili sretniji i zadovoljniji.

Ramazan kod pojedinaca često bude i mjesec životne razdjelnice ili pozitivnog preokreta. Mnogi baš Ramazanom odluče da započnu „novi život“, da odbace sve ružne navike i grijehe, da obnove svoju vjeru i postanu pokorni Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.a.v. Takvi su potezi i odluke spasili mnoge muslimane od opće propasti, spasili mnoge brakove i porodice ponovo okupili te život učinili smislenim, podnošljivijim i ljepšim.

I naša je Sana sva ustreptala od mjeseca Ramazana.

A stigla nam je i naša dobra dijaspora, pa su sanske porodice i familije okupljene i sretne a naši džemati lijepi, čisti i uređeni, spremni da ako Bog da u sreći i zadovoljstvu svi skupa dočekamo i svakim dobrom hajrujemo i ovogodišnji  Ramazan.

Molim te uzvišeni moj Allahu, Stvoritelju nebesa i zemlje, obaspi nas svojom milošću, bereketom i oprostom, ukabuli naš post i naša dobra djela, poštedi nas milostivi Bože raznih iskušenja, znanih i neznanih nevolja i problema, učini, o Ti Najmilostiviji, da muslimani budu bolji i sretniji, daj da Bosna i Hercegovina bude zemlja pravde i blagostanja, i da naša lijepa Sana bude grad ostvarenja i lijepog življenja. Amin, amin ja Rabbil-‘alemin.

KOMENTARI