instant fap

Ramazanske lepinje kod Destana

Ramazanske lepinje kod Destana

Ramazanske lepinje iz pekare Destana Ćunaja, već decenijama su neizostavni dio iftarske sofre kod Sanjana. Svako ko ih je probao potvrdiće kako one imaju poseban ukus, a svojim mirisom i svježinom ispune porodične domove dajući iftarskim svečanostima posebnu čar.

Posjetili smo pekaru “kod Destana”, kako je Sanjani u kolokvijalnom govoru uobičavaju zvati, te zatekli užurbanu radnu atmosferu. Radnici istovremeno pripremaju tijesto, oblikuju i slažu lepinje za pečenje te ih potom ubacuju u peći. Ono što ovu pekaru izdvaja u odnosu na druge je što se lepinje peku na tradicionalan način, u krušnoj peći na drva, a tokom pripreme tijesta koristi se prastara receptura.

Sam vlasnik kaže kako nema neke posebnosti u pripremi tijesta, ali da tokom pripreme postoji mala tajna koju ne želi otkriti. Dodaje kako u mirisu i okusu  ramazanske lepinje glavnu ulogu igra ćurokot, začin kojim se posipaju vruće lepinje nakon čega dobijaju poseban miris i aromu. Tokom cijelog dana vrijedne ruke pekara pripremaju lepinje koje napslijetku  dospijevaju do postača. “Tokom cijelog dana pečemo lepinje, tako da ih građani u svakom trenutku mogu kupiti vruće. Posebno nam je drago da je u tradiciji ostalo i to da stari i mladi Sanjani dođu pred iftar kako bi kupili vrele lepinje”, ističe Ćunaj.

Prisjeća se kako je u Sanski Most došao prije više od četrdeset godina iz Travnika, gdje je završio pekarski zanat. Kaže kako se on vijekovima prenosi s koljena na koljeno unutar ove porodice koja je prije više od stotinu godina na prostore Bosne i Hercegovine doselila iz okoline Prizrena.

U posljednjih nekoliko godina Ćunaj je penziji, a posao vodi njegova supruga i sinovi. Imidž su izgrađivali kroz dugi niz godina, i danas su njihovi proizvodi nezaobilazni dio gastronomske ponude u gradu na Sani.

KOMENTARI