Ramazanske priče / Muhamed ef. Velić: Nije dobro od ramazana praviti teferiče

HomeVijestiBiH

Ramazanske priče / Muhamed ef. Velić: Nije dobro od ramazana praviti teferiče

Ljubav ima svoju optiku!

Muhamed ef. Velić, imam Ferhadija džamije u Sarajevu, poznati autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje, vrlo je aktivan u društvenom i vjerskom životu muslimana u BiH, ali i van granica naše države. 

Piše: F. V.

Njegove poruke na društvenim mrežama su veoma su zapažene i citirane.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba uputio je važnu poruke vjernicima, te savjet kako doći do istinske duhovnosti u ramazanu.

“Ramazan je ozbiljan mjesec! Nije dobro od ramazana praviti teferiče i gozbe obilne hrane, pjevačke festivale i zabavna sijela, kao teatar periferne, nepotrebne, pa i ‘lažne’ duhovnosti”, kaže nam Velić.

Trebamo se, veli, svi zapitati i šta je nama ramazan?

“Ramazan je mjesec ibadeta (pokornosti Allahu) i razmišljanja, o sebi, vremenu i svijetu u kojem se živi. To je mjesec multistrukturalne zbilje. Treba ga ozbiljno shvatiti i ozbiljno se odnositi naspram njega. Ramazan nas uči ozbiljnosti”, poručio je Velić.

Profesionalno je angažiran kao imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Svoju popularnost, između ostalog, je stekao i humanitarnim radom, ali i objavama na društvenim mrežama na kojima ima brojne pratioce.

U jednoj od svojih novijih poruka Velić kaže:

Ramazanu dolazimo kao žedni i umorni putnici na izvor. Na izvoru naše brige prestaju. Tu se naše duše napajaju i odmaraju. I nije gladan, žedan i umoran onaj ko posti od hrane, pića i Božjih zabrana, nego je gladan, žedan i umoran onaj ko posti od Božje Milosti. Allahu Milosni, Svoje nam Milosti podari! Allahumme amin”.

Zato, njegova je poruka vjernicima, prepustite se istinskoj, a ne lažnoj duhovnosti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0