instant fap

Ranki Tomić samo pet godina zatvora za monstruozni zločin nad Karmen Kamenčić

Ranki Tomić samo pet godina zatvora za monstruozni zločin nad Karmen Kamenčić

Ranka Tomić osuđena je danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na pet godina zatvora za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima u mjestu Radić kod Bosanske Krupe 1992. godine.

Ranku Tomić, koja je navodno bila zapovjednica Fronta žena Petrovac, tereti se da je mučila, nečovječno postupala i sudjelovala u zločinu nad Kamenčić koja je ubijena hicem iz pištolja maloljetnog mještana.

Prema prvostepenoj presudi, Ranka Tomić je osuđena da je u julu 1992. u mestu Radić, kao starješina “Fronta žena Petrovac” pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje i povrijeđivala tjelesni integritet, te učestvovala u ubistvu ratne zarobljenice, bolničarke Petog korpusa Armije BiH.

Ovaj slučaj je Viši sud u Beogradu preuzeo od Kantonalnog suda u Bihaću.

Za ovaj zločin su u BiH ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburović i Radmila Banjac. Dakle, sudovi u BiH su izrekli skandalozniju presudu i od beogradske. Pročitajte u nastavku kakav strašan zločin su počinile osuđene Srpkinje.

Četnikuše Ranka, Bora i Radmila su izvršile stravičan zločin nad Kamenčić Karmenom

U dvadeset godina sam se naslušao i nagledao mnogo stravičnih priča u kojima ljudi ljudima u ratu čine nezamislive stvari. Žive lomače, odgrizanje testisa, silovanje metalnom štangom, masakri žena i djece, sve gore od goreg, ali nekako me uvijek najdugotrajnije pogodi slučaj iz Bosanske Krupe, jula 1992.godine.

Tri žene su dugo i temeljito mučile i ponižavale jednu ranjenu djevojku i na kraju je predale djetetu da je dokrajči. Znam da je tegobno da ovo čitate ali pokušajte ipak. Detalje agonije zadnjih trenutaka Karmene Kamenčić, ranjene i zarobljene bolničarke iz sela Trnova kod Sanskog Mosta, pripadnice Armije BiH, prekucao sam iz optužnice koju je nedavno podiglo srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine protiv Ranke Tomić, pripadnice Vojske Republike Srpske, po činu kapetan, starješini jedinice „Front žena Petrovac” u čijem su sastavu bile žene dobrovoljci.

”Kada su pripadnice „Fronta žena Petrovac” oštećenu Kamenčić Karmenu odvele u jednu dolinu u blizini škole u mjestu Radić (opština Bosanska Krupa), gdje je bio okupljen veći broj žitelja tog mjesta, nakon čega joj je optužena Tomić Ranka naredila da skine svu odjeću sa sebe i potom da tako gola puzi po zemlji, usljed čega je oštećena zadobila brojne povrede u vidu razderotina po tijelu, da bi joj potom naredila da sama sebi iskopa grobno mjesto, pritom joj stavljajući granje crnog trna među noge, da bi joj u jednom trenutku prišle i tukle je ljeskovim štapovima po tijelu, sve dok se štapovi ne bi slomili, a zatim je oštećenoj nožem odsjekla kosu, praveći joj pritom nožem znak krsta na glavi, a zatim joj isto nožem urezala znak krsta i cijelom dužinom njenih leđa, što je kod oštećene izazvalo obilno krvarenje, pa je zatim uzela nož i oštećenoj razrezala donji dio uha što je kod oštećene izazvalo još obilnije krvarenje, a optužena Tomić Ranka je zatim oštećenoj Kamenčić Karmeni naredila da pjeva srpske pjesme i da se klanja, stavljajući joj pritom uz pomoć čizme glavu u goveđu balegu i tukući je lopatom po zadnjici.

Nakon toga su oštećenu odvele u drugu dolinu 70 metara udaljenu od navedene, gdje se u društvu sa njima nalazio i tada mlađi maloljetnik rođen 14.08.1976.godine, pa kada su tamo svi zajedno stigli, oštećenoj su naredili da ponovo sebi kopa grobno mjesto, ali s obzirom da oštećena usljed preživljenog mučenja za to više nije imala snage kopanje rupe je završio maloljetnik, nakon čega je oštećenoj naredio da legne na leđa u već iskopanu rupu, što je ona i učinila, da bi joj potom iz vatrenog oružja – automatske puške, u predeo grudi i stomaka ispalio između 5 i 7 metaka usljed čega je, od zadobijenih povreda, Kamenčić Karmena na licu mjesta i umrla.”

Forenzički prikaz zločina stvara jasne slike i ako se malo udubite možete da na trenutak osjetite užas mlade Karmene. Bespomoćno plače dok je šibaju ljeskovim štapovima, preklinje dok joj urezuju krst na čelu pa još jedan veliki na leđima, krv lipti a ona vrišti dok joj guraju oštro trnje među noge, umukla je dok trpi udarce lopatom i grca balegu u kojoj joj je zaronjeno lice. Može vam se kao olakšanje učiniti taj tren dok gleda puščanu cijev u svježe iskopanom grobu. Ali nije, njeno mlado tijelo je i tada još puno života i gleda prelijepo julsko nebo nad grobom. Borila se za život do zadnjeg damara. Pokušavala je udahnuti čak i onda kada joj je vazduh u prostrijeljenim grudima bolno pištao. Ta njen ubica, dječak, bio je mlađi od nje tek dvije godine. Život je tada od čelika, u osamnaestoj. Može vas njena smrt pogoditi a još lakše možete biti i bezosjećajni promatrač, kao ”veći broj žitelja” koji je tu patnju biblijskog zapleta odgledao od početka do gotovo samog kraja. Nije poznato da je iko od prisutnih rekao nemojte to činiti ili, barem, prekratite joj muke.

Ne bih volio da onaj ko ovo čita ogoli ovu priču o ratnom užasu do besmisla gdje završavaju sve priče o ”njihovim zločinima nad nama” i onim čuvenim ALi ”i oni su nas negdje drugo”. Ovaj užas bi trebao da u nama probudi snažan antiratni poriv jer samo u ratu je moguće da žene i djeca postanu ovako okrutni i da ih niko u tome ne pokušava spriječiti. U ratu je velika vjerovatnoća da svako od nas dobije neku od ovih uloga, da bude Karmena, ili onaj ko drži nož i lopatu, a najčešće da budemo dio one velike skupine nijemih promatrača ljudskog zla i patnje. Naglašavam, ovo se u ratu dešava na svim zaraćenim stranama i za ovu priliku manje je važno na kojoj je strani bilo više. Karmenina sugrađanka iz Sanskog Mosta, Rasema Handanović, također bivša pripadnica Armije BiH, osuđena je na 5 i pol godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu u Trusini u kojem je među nedužnim žrtvama ubijeno i dvoje djece.

O početku suđenja Ranki Tomić nije izvjestio gotovo niti jedan medij u Srbiji i Bosni i Hercegovini. To je ono što zabrinjava.

Maloljetni Veselko Đukić, onaj mališa što je dokrajčio Karmenu Kamenčić ne može biti procesuiran jer je u vrijeme počinjenja imao nepunih 16 godina. Posmrtni ostaci Karmen Kamenčić su identifikovani i sahranjena je na mjesnom mezarju u rodnom selu Trnova kod Sanskog Mosta. (Edin Ramulić)

KOMENTARI