instant fap
NaslovnicaSport

Rastu prihodi klubova

Rastu prihodi klubova

Kada se pojedinačno gledaju najjače evropske lige, prvo mjesto i dalje pripada Engleskoj

Klubovi iz pet najjačih evropskih nogometnih liga u sezoni 2010/2011 imali su ukupne prihode od 16,9 milijardi eura, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na sezonu ranije, prenosi Tanjug.

U tradicionalnom izvještaju koji objavljuje konsultantsko-revizorska kuća Deloitte, uzeti su u obzir klubovi iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske.

Kada se pojedinačno gledaju najjače evropske lige, prvo mjesto i dalje pripada Engleskoj.

Klubovi Premijer lige su u sezoni 2010/2011 ostvarili prihode od 2,5 milijarde eura, a slede Bundesligaši sa sumom od 1,74 milijarde eura.

Španska Primera je na trećem mjestu sa ukupnim prihodima klubova od 1,71 milijarde eura. Španci su zabilježili porast prihoda od prodaje prava na emitovanje prenosa mečeva, a došlo je da manjeg pada kada je u pitanju prodaja ulaznica.

Zbirni rast prihoda maskira polarizovanost lige – Real Madrid i Barcelona su zajedno ostvarili rast prihoda za 93 milijarde eura (11 odsto), dok je ostalih 18 klubova pretrpelo pad prihoda za ukupno 19 milijardi eura (dva odsto).

Prihodi u italijanskoj Seriji A u sezoni 2010/11. iznose 1,55 milijardi eura.

Povratak na kolektivnu prodaju prava na emitovanje utakmica Serije A obezbijedio je veće prihode i doprinio njihovoj ravnomjernijoj raspodjeli između klubova.

Francuski prvoligaši su imali prihod od 1,04 milijarde eura i to je pad za tri odsto. Pad je posljedica slabijeg učinka francuskih klubova u Ligi prvaka.

Fond zarada u pet najvećih liga u sezoni 2010/11 porastao je za više od 100 milijardi eura (dva odsto) i premašio 5,6 milijardi eura.

Kao i prihodi, zarade su 2010/11. godine najbrže rasle u klubovima Premijer lige i dostigle 1,771 milijardu eura, dok su u klubovima Primere i Bundeslige troškovi zarada porasli za četiri odsto i dostigli 1,005 milijardi, odnosno 929 miliona eura.

Troškovi zarada u francuskoj Prvoj ligi (777 miliona eura) ostali su nepromijenjeni, a klubovi Serije A su smanjili troškove zarada za 24 miliona eura (dva odsto) na 1,157 milijardi eura.