instant fap

RAZBIJAMO MITOVE: Evo zašto je Kobe govedina najskuplja na svijetu!

RAZBIJAMO MITOVE: Evo zašto je Kobe govedina najskuplja na svijetu!

Izvrstan omjer ravnopravno raspodijeljene masnoće, takozvani mramorni rez, daje Kobe govedini posebnu mekoću, okus je bogat, a i sam izgled je iznimno privlačan.

Kobe govedina naprosto se topi u ustima, a samo jedan pogled na Kobe odrezak stvara zazubice svima. Navodno čak i vegetarijancima. Kuhar Taro u Japanu bi rekao – ja jednostavno ne razumijem smisao vegetarijanstva uz postojanje Kobe govedine. To će vam potvrditi i mnogi Japanci koji su iznimno ponosni na domaći proizvod za koji mnogi tvrde da je najbolja govedina na svijetu.

Pravi poznavatelji govedine zasigurno su već imali priliku čuti, a poneki i probati Kobe govedinu. Uz činjenicu da je najbolja, treba dodati da je to vjerojatno i najskuplja govedina na svijetu. Za manji odrezak u restoranu u Japanu morat ćete izdvojiti više od 500 kuna, iako cijene jako variraju, a ovise i o ponudi Kobe govedine na tržištu. Naime, prave Kobe govedine nema u izobilju. Tu se djelomično i krije razlog tako visoke cijene – ponude je malo, a potražnje jako, jako puno. Naime, vrsta govedine soja Tajima uzgaja se od Wagyu stoke, samo u japanskoj oblasti Hyogo i to prema strogim pravilima “Udruženja za marketing i distribuciju Kobe govedine” koja i dodjeljuje certifikat da je određena govedina Kobe. Iako se ovi sojevi stoke uzgajaju i drugdje u svijetu, samo stoka uzgojena u Japanu dobiva potvrdu Kobe.

Vrhunska kvaliteta ovisi o genetici, ali i pravilima po kojima farmeri uzgajaju stoku u Japanu. Radi se o malim stadima koja jedu isključivo prirodnu prehranu, bez raznih kemijskih dodataka kako je to danas uobičajeno u ostatku svijeta. Goveda koja idu u obradu nisu teža od 470 kilograma, bikovi se obavezno kastriraju, a životinje uživaju u mirnom i tihom okruženju slušajući klasičnu glazbu. Koliko klasična glazba ima veze s kvalitetom govedine ostaje tek podrobnije istražiti, no da goveda navodno uživaju u glazbi – uživaju. Izvori tvrde da vole klasičnu glazbu, a ne bi trebalo začuditi niti da vole Maksima Mrvicu – koji je i u dalekom Japanu, kao uostalom i većem dijelu Azije, velika zvijezda.

Prema nekim podatcima, farmeri i masiraju goveda, no to mi nitko u Japanu nije mogao potvrditi, a i činjenica da ne postoji to radno mjesto ukazuje da je ovo još samo jedna od priča koja kruži o uzgoju Kobe govedine. Godišnje se ne proizvede, othrani više od 4000 goveda koja dobiju certifikat Kobe, a tim brojem ujedno i kontroliraju visoku cijenu na tržištu. Japanskom preciznošću nazire se svaki korak farmera, kao i kvaliteta mesa koja mora zadovoljiti niz uvjeta prije dobivanja certifikata Kobe. Govedo mora biti vrhunske kvalitete, iz oblasti Hyogo gdje je i uhranjeno od strane farmera koji su članovi uzgajivača, meso mora biti obrađeno u službenoj klaonici za Kobe govedinu, a na kraju meso mora zadovoljiti stroge propise o kvaliteti koji se mjere u stupnjevima. Viši stupanj kvalitete, viša cijena. No, kada jednom govedina dobije potreban certifikat, prodat će se u tren oka. Na svjetskom tržištu vlada veliki interes za Kobe govedinu. Nije ju uopće tako lako pronaći jer je izvoz iz Japana ograničen, a u Hrvatskoj je nije moguće uopće kupiti.

Ako Vam bas nije praktično skoknuti do Japana na ručak ili večeru s Kobe govedinom, najbliže nama možete ju probati u Monaku, a povremeno i u Švicarskoj, Njemačkoj te Velikoj Britaniji. To su zemlje koje uvoze Kobe govedinu. Na službenim stranicama “Udruženja za marketing i distribuciju Kobe govedine” svakodnevno stavljaju podatke o prodanoj Kobe govedini, a precizni Japanci podatke objavljuju točno u gram točno. Kupcu se uz govedinu daje i serijski broj iz kojeg je moguće očitati nevjerojatnu količinu podataka o govedu koje će upravo pojesti – od imena, dobi, težine…

Sve do 2012. godine govedinu je bilo moguće kupiti samo u Japanu, dok je danas uvoze gotovo sve bogatije zemlje čiji si stanovnici mogu priuštiti uživanje u najboljoj govedini na svijetu. I da, vrijedi svakog plaćenog novčića, neovisno o valuti. Govedina je mekana, doslovno se topi u ustima. Izvrstan omjer ravnopravno raspodijeljene masnoće, takozvani mramorni rez, daje Kobe govedini posebnu mekoću, okus je bogat, a i sam izgled je iznimno privlačan. Jede se uglavnom pripravljena na roštilju, bez umaka i raznih dodataka, samo uz malo papra i soli. Vrhunskim proizvodima ionako nije potrebno puno dodataka.

KOMENTARI