instant fap

Razbijen mit: Raskid teže pada muškarcima nego ženama

Razbijen mit: Raskid teže pada muškarcima nego ženama

SARAJEVO – Istraživanje naučnika Univerziteta Binghamton iz New Yorka u saradnji s kolegama s Univerziteta College iz Londona provedeno nad više od 5.700 osoba u 96 zemalja svijeta, pokazala su kako je okončanje veze teže pada muškarcima nego ženama.

Naučnici su od ispitanika tražili da na skali od jedan (nikakva bol)  do deset (nepodnošljiva) navedu nivo boli koju osjećaju nakon završetka veze. Utvrđeno je da žene osjete više boli, ali i da se mnogo brže oporave.

Tako žene u prosjeku osjete fizičku bol od 6,84, a muškarci bol od 6,58.

Kada se radi o psihičkoj boli, žene su osjetile u prosjeku bol od 4,21 dok su muškarci osjetili bol od 3,75. Ipak, kako je studija pokazala muškarcima je bilo potrebno mnogo više vremena da se oporave.

Žene odmah nakon prekida veze osjete psihičku i fizičku bol i samim tim se brže oporavljaju. Situacija je nešto drugačija kod muškaraca. Oni naime, u početku izgledaju kao da da manje pate, ali mnogo teže se oporavljaju.

U rezultatima istraživanja navedeno je kako su tri četvrtine ispitanika, i muškaraca kao i žena, bar jednom u životu doživjeli raskid.

S druge strane, istraživanja su pokazala kako većina ljudi do tridesete godine doživi tri prekida veze.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Evolutionary Behavioral Sciences”.

KOMENTARI