instant fap

Razgovor boraca sa predsjednikom SDA Tihićem

U prostorijama Općinske organizacije SDA Sanskog Mosta, upriličen je susret Predsjednika SDA Sulejmana Tihića, predstavnika Udruženja zaslužnih kategorija u Sanskom Mostu i kandidata SDA iz reda boračke populacije za predstojeće lokalne izabore. Tema ovog sastanka bila je revizija koju provodi ministar SDP-a Zukan Helez. Trenutna revizija boraca u dolini rijeke Sane koja obuhvata opštine Ključ, Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi neprihvatljiva je za ovu populaciju. Okupirani gradovi iz doline Sane nisu mogli uspostaviti evidenciju jedinica i sačuvati dokumentaciju koja je uništena početkom agresije. Određen broj boraca koji se uspio izvući na slobodnu teritoriju uspostavio je evidenciju u jedinicama kojima se priključio. Nažalost veliki broj naših boraca, pogotovo poginulih u borbama, revizijom koju provodi Helez, nepravedno su izbacivani iz prava. Ogromno nezadovoljstvo i ljutnju boraca i njihovih porodica Helez je izazvao stavom kako će borci i njihove porodice iz istočne Bosne zadržati sva prava, a da to istovremeno neće biti slučaj sa Krajišnicima. Pa se tako dešavalo da majke sa više poginulih sinova budu izbačene iz prava.

Prijedlog Tihiću ispred svih sanskih udruženja na ovom sastanku je da se što prije donese jedinstven zakon za sve kategorije boračke populacije u kome bi uz tim vlade sudjelovali i predstavnici boračkih udruženja. Posebno taj zakon mora voditi računa o borcima povratnicima i njihovim porodicama u manji BH entitet. Takav bi zakon morao voditi računa o zapošljavanju boraca i stvaranju fondova od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti kojima bi se taj proces ubrzao.

Svi prisutni su se složili da je neophodno na nivou Federacije formirati i fond za pružanje pravne pomoći borcima A BiH kojima se sudi za ratne zločine, jer su takvi pojedinci u izuzetno teškom položaju.

U svome obraćanju Tihić je istakao: „Danas smo imali otvoren razgovor o problemima boračke populacije i o problemima revizije i nepravde koja se čini borcima i do kojih može doći u budućem periodu ukoliko se dosadašnji proces nastavi. Također, razgovarali smo i o problemima demobilisanih nezaposlenih boraca i zaključili smo, kada je u pitanju revizija, da treba stati s tom revizijom. Naravno da treba isključiti one koji nemaju pravo na određene pogodnosti iz zakona, ali ne smijemo dozvoliti da oni koji su to pravo pošteno ostvarili budu na ovakav način, kako se to sada radi, isključeni iz tih prava. Smatramo također da se poslije izbora mora sjesti i ozbiljno razgovarati o problemima demobilisanih boraca i napraviti jedan zajednički zakon koji će riješiti i pitanje do sada penzionisanih boraca u raznim fazama odlaska u penziju na jedinstven način, ali isto tako da u zakon budu uključeni i i demobilisani borci i njihova prava , naravno vodeći uvijek računa o realnim mogućnostima. Opredjeljenje SDA jeste da pitanje demobilisanih boraca i porodica šehida i poginulih boraca koji su se vratili i žive u Republici Srpskoj bude na isti način riješeno kao što je riješeno u Federaciji BiH. Upoznati smo sa njihovim životnim problemima i smatramo da oni ni u kojem slučaju ne smiju biti oštećeni, naprotiv, mi ćemo se zalagati da oni za jedan stepen imaju i veća prava.”

SDA i njeni kandidati na listi za općinsko vijeće iz reda boračke populacije, a naviše ih je kao i do sada na listi SDA, iznijeli su uvjeravanje Tihiću da će lokalna vlast na čelu sa SDA nastaviti kao i do sada pružati pomoć u zbrinjavanju i podršci boračkoj populaciji.

KOMENTARI