instant fap

Razmišljali ste da prestanete da pijete kafu? Ovo mogu biti posljedice

Razmišljali ste da prestanete da pijete kafu? Ovo mogu biti posljedice

Ukoliko ste mislili da prestanete da pijete kafu, morate biti svjesni da postoje i ozbiljne posljedice koje možete pretrpjeti ukoliko se odlučite na ovaj korak.

Naučno je dokazano da organizam može da pretrpi ozbiljne posledice, a ovo su neke od njih.

Smanjenje/povećanje kilograma

Kafa na različite načine utiče na naš organizam, a među njima je i privremeno potiskivanje apetita. Ovo znači da bi prestankom konzumiranja kafe možda češće imali apetit, pa bi se samim tim i ugojili.

Međutim, stručnjaci su dokazali da kafa, pogotovo ona sa šećerom, podiže dnevni nivo šećera za skoro 10 posto, što znači da ukoliko bi prestali da pijete kafu možda biste i smršali poslije nekog vremena, jer biste unosili mnogo manje šećera.

Česte glavobolje

S obzirom na to da po prestanku konzumiranja kafe svoj organizam lišavate doze adrenalina i dopamina na koji je navikao svakog dana, što dovodi do nastanka glavobolje, jer oni deluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnim, a umesto toga – osjećate uticaj adenozina – hormona koji je zadužen za odmor i umor, što uzrokuje promjene u mozgu.

Ako želite da izbjegnete ovu posljedicu prestanka konzumiranja kafe, najbolje je da kafu prestanete da pijete postepeno, odnosno da smanjujete dnevnu dozu unosa malo po malo, pre nego što u potpunosti prestanete.

Loša koncentracija i loše raspoloženje

Kad prestanete da pijete kafu vrlo je moguće da ćete osjećati umor i razdražljivost mnogo češće, zbog čega će vam i koncentracija oslabiti. Naučnici su istraživanjem došli do zaključka da je žvakanje žvake sa ukusom mentola najbolji “protivotrov” za ove situacije, jer ubrzava reagovanje i povećava preciznost, što vam sigurno nedostaje sa manjkom koncentracije.

Nije rijetkost ni pojava depresije, anksioznosti, vrtoglavice, pa čak i nesanice. Međutim, to je samo način da se tijelo izbori sa nedostatkom kofeina koje je ranije dobijalo. Ove nuspojave nestaju nakon nedelju-dvije.

Bićete smireniji

Kafa je napitak koji najčešće pijemo kada želimo da ostanemo budni, skoncentrisani i aktivni. Međutim, kofein je stimulans koji prirodno podiže nivo adrenalina i hormona stresa u tijelu, zbog čega ćete se osjećati smirenije i manje anksiozno kada prestanete da pijete kafu, piše magazin.novosti.rs.

KOMENTARI