instant fap
NaslovnicaSanski Most

Razvijajmo voćarstvo

Razvijajmo voćarstvo

Voćarstvo je grana poljoprivredne proizvodnje koja na području općine Sanski Most ima idealne uslove za razvoj, kako klimatske tako i geografske.

Prema izvještaju službe za poljoprivredu općine Sanski Most, postojeće stanje u voćarskoj proizvodnji nije zadovoljavajuće. Statistički podaci o broju stabala govore da na području općine Sanski Most ima 152970 stabala šljive, 24921 stablo jabuke, 5431 stablo kruške te 9917 stabala oraha.

Veliki broj stabala, kako se procjenjuje je u lošem stanju zbog slabe ili često nikakve primjene neophodnih mjera zaštite u cilju sprečavanja pojave bolesti i štetočina. Problemi u voćarskoj proizvodnji vezani su i za nedostatak znanja te mali angažman u porvedbi agrotehničkih mjera na sanaciji postojećih te podizanju novih zasada. Prioritet je sanirati voćne zasade a neophodna je i izmjena voćnog sortimenta u pravcu intenzivne proizvodnje gustog nasada.

U posljednjih pet godina zasnovano je 40 novih voćnih plantaža čija ukupna površina iznosi oko četrdeset hektara. Došlo je i do zasnivanja plantaža bobičastog voća, prevsntveno maline, tako da je na našem podurčju zasađeno 5,5 hektara ove voćne vrste. Voćari su organizovani u dva voćarska udruženja i to „Zelenika“ i „Sana frut“ i očekuje se da u narednom periodu voćarska proizvodnja doživi ekspanziju.

Zahvaljujući radu udruženja instalirana je meteorološka stanica za praćenje parametara koji uzrokuju pojave određenih bolesti na voćnjacima, ratarskim i povrtlarskim kulturama. Instaliranjem ove stanice voćarima, ali i drugim poljoprivrednim proizvođačima biće omogućeno da blagovremeno izvrše testiranje i zaštite svoje usjeve od napada insekata i bolesti.