instant fap

Razvoj ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama

Razvoj ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama

Lokalna akciona grupa „Una Sana“ uskoro realizira projekat nazvan „Žensko poduzetništvo u ruralnom turizmu“.

Ovim projektom se nastoji povećati zaposlenost žena u ruranim sredinama. Projekat se implementira na području općine Sanski Most i provodi u okviru programa lokaliziranja gendera u Federaciji BiH. Ovaj program zajednički implementiraju Gender centar Federacije BiH, organizacija „UN Women“ te Holandska organizacija za razvoj.

Period implementacije projekta je od 1. februara do 31. augusta tekuće kalendarske godine. Projektom se nastoje unaprijediti kapaciteti ženske populacije u općini Sanski Most za pokretanje i uspješno vođenje tradicionalnih zanatskih obrta. U okviru projekta planira se realizacija tri različita treninga.

Treninzi su edukativne prirode te obuhvataju mogućnost zapošljavanja žena kroz razvoj tradicionalnih zanata, uzgoj ljekovitog bilja uz pomoć nevladine organizacije „Tera Sana“ te trening za oblikovanje gline. Jedan od ciljeva projekta je povećati broj suvenira u turističkoj ponudi kroz podršku ženama koje se bave tradicionalnim zanatima nabavkom alata i repromaterijala, opremanje jedne radionice za edukacije i izradu suvenira od gline, kao i kvalitetna promocija svih tradicionalnih proizvoda koje su stvorile ženske ruke na području općine Sanski Most…

KOMENTARI