instant fap

Recept za najbolje tijesto za pizzu

Recept za najbolje tijesto za pizzu

Bez dobrog tijesta nema ni dobre pizze. Za ovo će vam prefino tijesto trebati svega pola sata vremena.

Sastojci (za promjer 30-35 cm):

300 g brašna tip 00 (ili pomiješajte u istom omjeru oštro i glatko pšenično brašno)
2 prstohvata soli
180-200 ml mlake/tople vode
6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus kašičica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)

Priprema:

Suhi (ili svježi) kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00 ili pomiješano oštro i glatko brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.

Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).

Dok tijesto odmara, pripremite umak odparadajza.Narežite mozazarellu ili je natrgajte (ovisno o strukturi same mozzarelle).

Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.

Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom od paradajza. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stepeni (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.

KOMENTARI