Refik Hodžić odlikovan sa “Nagradom građanske hrabrosti” u St.Louisu

HomeUncategorized

Refik Hodžić odlikovan sa “Nagradom građanske hrabrosti” u St.Louisu

Pismo gradonačelniku Prijedora: Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino pobijene žrtve

Univerzitet Fontbonne u St.Louisu je odlikovao rad nagrađenog dokumentariste Refika Hodžića sa “Nagradom građanske hrabrosti” 2016.

Kroz projekat “Memorija Bosni” Univerzitet Fontbonne prepoznaje hrabru posvećenost građanske vrijednosti poštovanja, jednakosti i pluralizma koji predstavljaju najbolje tradicije Bosne i Hercegovine.

“Refik Hodžić, profesionalno i privatno, je oličenje vrijednosti koje želimo da prepoznamo sa nagradom za građansku hrabrost”, rekao je dr. Ben Moore, Univerzitetski profesor i direktor projekta “Memorija Bosni”. “Njegov rad na promociji ljudskih prava, socijalne pravde i mir je bio i dalje će biti zaista izvanredan. Čast je da ga imam kao našeg gosta na Fontbonne Univerzitetu.”

Rođen u Prijedor, Bosna i Hercegovina, Hodžić je dugogodišnji novinar sa velikom karijerom u medijima i komunikaciji, uključujući i pozicije na svjetskim medijima, kao i saradnja sa Ujedinjenim nacijama, Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim centrom za tranzicijsku pravdu.

U 2004. godini, Hodžić suosniva “XY Films”, nezavisna filmska i televizijska produkcijska kompanija za proizvodnju dokumentarnih filmova koji se bave zaostavštinama ratnih zločina počinjenih tokom 1990-ih godina.

Tokom zadnjih godina, glavni fokus Hodžićevog novinarstva je izrada filma i rad na pitanjima tranzicijske pravde u vezi sa bivšom Jugoslavijom. Njegov rad je skrenuo pažnju na globalnom nivou, što se tiče pitanja ljudskih prava i socijalne pravde u zemljama širom svijeta.

Fontbonne projekat “Memorija Bosni” čuva priče i sjećanja na rat u BiH, genocid i domaće događaje vezane za podizanje svijesti o Bosni i Hercegovini i bosanskoj dijaspori.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0