Reis Kavazović: Za Srbiju ne možemo reći lijepe stvari kao za Hrvatsku

HomeVijestiBiH

Reis Kavazović: Za Srbiju ne možemo reći lijepe stvari kao za Hrvatsku

Husein efendija Kavazović: Pozivam na pristojnost i uljuđenost u komunikaciji

Odnosi između muslimana i pravoslavaca, Bošnjaka i Srba, od krucijalnog su značaja za Zapadni Balkan, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Kavazović je u opširnom intervjuu za bosanskohercegovačke dnevne novine Faktor govorio o položaju muslimana u zemljama zapadnog Balkana. Reis Kavazović smatra da je pozicija muslimana najbolja u Hrvatskoj, a najviše je zabrinut za situaciju u Srbiji.

Kavazović se posebno osvrnuo na razloge “nepovjerenja prema Srbiji”.

“Još uvijek ima puno zabrinutosti za položaj muslimana u zemljama našeg okruženja. Hrvatska je odmakla od drugih i pokazala civilizacijsku širinu, čak i u odnosu na Sloveniju i mnoge evropske zemlje. Muslimani vole Hrvatsku, jer ih ne diskriminira i pokazuje spremnost da ih prihvati kao svoje ravnopravne građane. Voljeli bismo da to isto možemo reći i za Srbiju, ali to tamo nije tako. Najmanje što očekujemo od tamošnje politike jeste da nas ostave na miru i da ne cijepaju i svađaju muslimane. Nažalost, historijsko podozrenje, zbog zločina tokom 19. i 20. stoljeća koji su počinjeni nad muslimanima i genocida u Srebrenici, za koji je Srbija odgovorna jer ga nije spriječila, pojačalo je nepovjerenje prema toj državi. Ako tome dodamo i konstatno negiranje genocida, onda vidimo što je razlog takvog stanja”, rekao je Kavazović.

Dodaje kako smatra da se normalizacija odnosa u regiji ne postiže kratkotrajnim posjetama.

“Ipak, svjesni smo koliko su ovi odnosi važni. Voljeli bismo da se krene njihovoj normalizaciji. Međutim, to nije moguće činiti jednom vikend posjetom i sa dvije-tri izjave. Potrebno je vrijeme, godine pažljivog planiranja i ustrajnog rada. Odnosi između muslimana i pravoslavaca, Bošnjaka i Srba, od krucijalnog su značaja za Zapadni Balkan. Međutim, svi mi moramo znati da je dug put od toleriranja do pomirenja, a on je još duži ako se prema njemu odnosimo bez plana. Moramo se prvo naučiti tolerirati jedni druge, a to znači trpiti i izbjegavati ono što može uzbuditi strasti i podići talog s dna. Kada to naučimo, iduća faza pomirenja doći će sama od sebe. Naša tačka spajanja je Srebrenica i priznanje genocida u njoj”, istakao je Kavazović.

On se osvrnuo i na odnos prema Islamskoj zajednici Srbije.

“Kada je u pitanju Islamska zajednica u Srbiji i pomirenje u njoj, još nisam optimista. Da bi se to dogodilo neophodno je da ljudi budu slobodni s obje strane. Za sada to nije tako. Ovim novim događanjima u tom nasilno uspostavljenom surogatu zajednice stvari su se još više usložile”, rekao je reisu-l-ulema.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0