instant fap

Reis sanja i ja ću sada da ga probudim

“Demontiranje lažnih stereotipa o multietničkom Sarajevu i elitnog prava na bol i Zemlju „Pruža nam se nova šansa da nadiđemo grijehove prošlosti, da se preobrazimo i uzdignemo iznad njih. Da počnemo iz početka na dobrim temeljima“, stoji u saopćenju SPC Mitropolije dabrobosanske koje u cjelosti prenosimo.

– To je poruka koju je Njegovo preosveštensvo episkop-zahumsko hercegovački i primorski gospodin Grigorije uputio svim ljudima dobre volje, učestvujući u panel diskusiji pod nazivom „Sarajevo dvadeset godina kasnije – od /između/ konflikta i susreta”. Da li je tako nešto moguće u Sarajevu- ne znam, ali znam da treba pokušati, rekao je vladika Grigorije.

O tome koliko je Sarajevo spremno da se preobrazi, ubrzo se vidjelo iz diskusjije poglavara Islamske zajednice u BiH, Mustafe Cerića, koji je rekao da se u BiH „zna ko se kome treba izviniti. Tek onda mogu doći u BiH i, ako žele, živjeti ovdje“.

Cerić je u svom izlaganju govorio o svom snu, o BiH sa jednim predsjednikom, sa jednom vladom, o Sarajevu kao simbolu multietničkog grada i zajednice svih vjera i religija, iako u njemu danas živi svega 5 odsto hrišćana.

„Reis sanja i ja ću sada da ga probudim. Prilikom boravka u Vašingtonu, na skupu organizovanom povodom 10. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, na kojem smo zajedno učestvovali, čuo sam reisa Cerića kako Arturu Šnajeru, njujorškom rabinu, u jednom restoranu, na večeri, govori: Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku. Zašto nama ne date cjelovitu BiH – Nakon ovog, reis Cerić je viknuo: – Zašto lažete! – Vladika Grigorije je mirno odgovorio da dobro pamti i nastavak razgovora iz Vašingtona i Cerićevu rečenicu: – Nema jevrejstva bez jevrejske države, ni islama bez islamske države – A ja kažem nema Bosne bez Srba i Hrvata. Ona se pokušava napraviti bez Srba i Hrvata a to tako ne može. Ja sam ovdje rođen i kardinal Puljić je ovdje rođen, mi hoćemo da živimo ovdje i hoćemo da BiH bude zemlja svih“, poručio je vladika Grigorije.

Ideja koju je poglavar IZ širio po svijetu i koja je otkrivena u centru Sarajeva, koje je htio predstaviti kao multietničko, izazvala je njegovu nekontrolisanu i burnu rekaciju, potpuno razotkrivši namjere i stremljenja unutar Islamske zajednice na čijem je čelu. „Bošnjaci su nezaštićeni, nemaju države. BiH je njihova domovina, nema Bosne bez Bošnjaka. Pitanje Bosne je pitanje Bošnjaka i ovdje su svi dobrodošli“, rekao je Cerić.

Potom se obratio episkopu Grigoriju i kardinalu Puljiću rekavši im -Dobro nam došli! Dobro nam došli!- Poglavar Islamske zajednice time je nedvosmisleno poručio Crkvama, koje su Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Grigorije na panelu “Sarajevo – dvadeset godina kasnije – između konflikta i susreta” vijekovima prisutne u BiH, ko treba biti domaćin u ovoj zemlji i od koga zavisi opstanak drugih u ovoj zemlji.

Od otvaranja Međunarodne konferencije za mir u Sarajevu, poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić, stranim delegacijama i predstavnicima crkava i vjerskih zajednica iz cijelog svijeta, režira predstavu o samo jednom „domaćinu“, kako u Sarajevu, tako i cijeloj BiH, dodijeljujući sebi tu ulogu i pravo.

Bez obzira na Cerićev trud, takav nastup i predstava nisu našli na odoboravanje prisutnih. I Jevreji i rimokatolici i svi ljudi dobre volje, nakon diskusije o Sarajevu, koja je bila najposjećeniji panel tokom Međunarodne konferencije za mir, bili su zadovoljni što je, konačno, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pokazao svoje pravo lice, saopćila je Mitropolija dabrobosanska Kancelarija za odnose sa javnošću.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI