instant fap

Rekonstrukcija vlasti u USK: SBB očekuje dva ministarska mjesta

Rekonstrukcija vlasti u USK: SBB očekuje dva ministarska mjesta

Uvođenjem ministara iz reda Saveza za bolju budućnost rekonstruisana je Vlade F BiH, a u skladu sa nedavno potisanim sporazumom o koaliranu SBB sa Strankom demokratske akcije.

Do kraja novembra  trebala bi biti okončana  i rekonstrukcija  kantonalnih vlasti, pa tako i u USK.   Javnosti se već špekuliše  o izmjenama u sastavu Vlade, međutim  lideri  partija koje čine parlamentarnu većinu   još uvijek  nisu sjeli za pregovarački stol.  Za sada je  tek poznato da Savez za bolju budućnost  traži  dva dvije ministarske pozicije  i to: resor poljoprivrede i privrede. Do kraja novembra ili prije, kako je najavljeno, uslijediće i izmjene u vlasti na području USK.   Iako još uvijek nema zvaničnih dogovora o preraspodjeli  pozicija, Nijaz Kadirić, predsjednik Kluba SBB u Skupštini USK kaže da SBB očekuje dva ministarska mjesta.

Kako  nezvanično doznajemo,  SBB  očekuje i da mu pripadnu  direktorske pozicije JP Unsko sanske šuma i Poljoprivrednog zavoda.  U  vladajućoj stranci  su bili neodređeni, kažu da čekaju upute centrale stranke zbog specifičnosti situacije. Naime, kako kaže predsjednik KO SDA  Sead Kadić   ovdje   postoji  parlamentarna većina koja dobro funkcioniše, ali će i SBB  tri glasa biti  garancija lakše provedbe kroz Skupštini  obaveza iz reformske agende.

Premijer USK  Izudin Saračević kaže da do sad nije bilo zahtjeva  koalicionih partnera za izmjene na kantonalnom nivou, da je zadovoljan postojećom Vladom, ali ukoliko budu tražene izmjene da će se realizirati.

Da li su se spremni odreći  ministarsih pozicija, u ovom slučaju tražene od strane SBB pozicije ministra privrede, ili kako se u javnosti špekuliše  pozicije ministra zdravstva, u  Stanci demokratske aktivnosti rekli su da od njih još nije zvanično  traženo da se određuju u tom smislu.

„Mi nismo zatečeni, ali se za sada ne želimo izjašnjavati“– kazao je za RTVUSK Jasmin Emrić,  predsjednik KO  A-SDA USK-a.

KOMENTARI