instant fap

Rekordno nizak vodostaj rijeke Sane

Rekordno nizak vodostaj rijeke Sane

Rijeka Sana ovih dana bilježi rekordno nizak vodostaj u poslednjih nekoliko desetina godina, kada je riječ o ovom dijelu godine, obzirom da njegova visina iznosi tek nešto više od devedeset centimetara.

Konkretno danas danas izmjereni vodostaj iznosi 96 centimetara. Razlog tome je neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine te dugotrajni nedostatak padavina što utiče na izdašnost vrela Sane i njenih pritoka. Ipak, u Društvu sportskih ribolovaca „Sana“ kažu kako nema mjesta panici zbog ovako niskog vodostaja. Hladne noći i jutra omogućavaju ribama dovoljno kiseonika za preživljavanje. U proteklom periodu pojačan je rad ribočuvarskih službi zbog toga što se riba u većem broju koncentriše u dubljim dijelovima rijeke te je olakšan njen izlov.

Posebno rigorozne mjere biće provedene prema ribokradicama kojima prijete i oštre prekršajne mjere te novčane kazne. U ranijim godinama sportska ribolovna društva imala su mogućnost da samoinicijativno, ukoliko ocijene da je to potrebno, zabrane ribolov na rijekama kojima gazduju. Novim zakonom ta nadležnost je prenesena na nivo resornog kantonalnog ministarstva u kojem su ocijenili kako ipak nema potrebe za eventualnim donošenjem jedne takve mjere. Obzirom da u dosadašnjem toku mjesec oktobar nija opravdao epitet kišnog mjeseca u narednom mjesecu novembru treba se nadati obilnijim padavinama koje bi dovele do rasta vodostaja naših rijeka što bi značajno olakšalo život biljnog i životinjskog svijeta u njima.

KOMENTARI