instant fap

Renderi nove Škode Fabije djeluju obećavajuće

Renderi nove Škode Fabije djeluju obećavajuće

Volkswagen Grupa će uskoro dobiti novi supermini za evropsko tržište, a to će biti potpuno nova Škoda Fabija.

Nakon što je Volkswagen predstavio osvježeni Polo, a SEAT svoju Ibizu, čaški hatchback Škoda Fabia prelazi na MQB-A0 platformu, koja će donijeti mnoga poboljšanja u smislu “pakovanja”, ekonomičnosti i tehnologije.

Na portalu Kolesa.ru su objavljeni prvi renderi bazirani na zvaničnim teaserima koji nagovještavaju kako će nova Fabia izgledati.

Već je poznato da će Fabia biti veća od prethodne, dužina će iznositi 4.107 milimetara, što znači da će biti svega nekoliko milimetara kraća od Volkswagenovog Golfa 4, automobila koji je u klasi iznad Fabije. Povećanje dimenzija dolazi uz zreliji dizajn i prtljažnik zapremine veće za 50 litara nego prije, koja sada iznosi 380 litara.

Fabia će biti i aerodinamičnija zahvaljujući smanjenju koeficijenta otpora zraka sa 0.32 na 0.28. Uz aerodinamiku ide i ekonomičnost, a možda i najzanimljivija informacija je što će u ponudi biti i 1,5-litarski TSI motor koji razvija 150 KS i 250 Nm obrtnog momenta uparen isključivo s DSG mjenjačem. Za 2023. godinu je planirana i karavanska izvedba.

Osnovni model će pokretati 1,0-litarski MPI trocilindrični atmosferski motor uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem. Kupci će moći izabrati i snažniji 1,0-litarski TSI motor te opcioni DSG mjenjač u snažnijoj konfiguraciji.

Kao što se moglo i očekivati, dizela neće biti.

KOMENTARI