Republika Srpska šalje mjesečni džeparac Karadžiću i Mladiću

HomeVijestiBiH

Republika Srpska šalje mjesečni džeparac Karadžiću i Mladiću

Konačna presuda: Radovan Karadžić je kriv za genocid u Srebrenici

Za lične troškove Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića bit će uplaćeno 40.000 maraka iz budžeta Republike Srpske.

“Raspoloživo je ukupno 40.000 maraka i bit će isplaćivano mjesečno u jednakim iznosima svima do kraja godine”, kazao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, javlja BIRN – Justice Report.

Optuženima za ratne zločine počinjene u BiH koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala a dolaze iz Republike Srpskepripast će po 10.000 maraka. Kojić je rekao da bi isplata već mogla početi u maju.

U pritvorskoj jedinici Scheveningen je Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske (RS), koji je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina u BiH. Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), u toku je suđenje za genocid i zločine počinjene u BiH.

Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, prvostepenom presudom je osuđen na ukupno 22 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u BiH. Mićo Stanišić, bivši ministar za unutrašnje poslove RS-a, također je nepravosnažnom presudom osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina u BiH. Pravosnažna presuda Stanišiću i Župljaninu očekuje se u junu.

Pravilnik po kojem će biti isplaćena jednokratna finansijska pomoć četvorici haških optuženika na snagu bi trebao stupiti iduće sedmice. Pravilnikom je uređen način, kriteriji i uvjeti dodjele pojedinačne finansijske pomoći koja se sastoji od naknada na ime ličnih troškova lica iz RS-a tokom boravka u pritvoru pri Haškom tribunalu.

Kako bi se utvrdio spisak lica iz RS-a koja ispunjavaju uvjete za dodjelu pomoći, formirana je komisija.

Komisija koja će biti formirana, sa Sekretarijatom Haškog tribunala i oficirom za vezu i drugima će prikupiti potrebne podatke kako bi ispunili uvjete Pravilnika”, kazao je Kojić.

Mladićev advokat Miodrag Stojanović je rekao da je novac namijenjen direktno optuženima, za kantinu, telefon, da se obuku, odnosno za njihove osnovne potrebe. “Novac je namijenjen isključivo optuženima, ne odbrani. Odbranu plaća Haški tribunal”, kazao je Stojanović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0