Restoran u Hrvatskoj prodaje burger za 325 KM, vlasnik kaže: ‘U minusu sam, morat će poskupjeti

HomeMagazin

Restoran u Hrvatskoj prodaje burger za 325 KM, vlasnik kaže: ‘U minusu sam, morat će poskupjeti

Ulazak u Hrvatsku: Nova pravila za bh. građane s putovnicom

Kraken Bar na otoku Viru, u Hrvatskoj, koji je nekad bio sinonim za masovni i jeftini turizam, odlučio je svojim gostima ponuditi eksluzivne proizvode. 

Vlasnik Ante Bašić, 26-godišnji ugostitelj čija je obitelj već 40 godina u ovom poslu, ne skriva te cijene i kaže da je svjestan da su one mnogima previsoke, no ističe kako je na otoku htio napraviti nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fooda, pizza, ćevapa i špageta, piše Zadarski.hr.

Da, tačno je. Burger košta 1.250 kuna (325 KM). Ali, zbog njega sam svaki puta u minusu, jer su sastojci nevjerojatno skupi. Zato ću iduće sezone morati udvostručiti cijenu. Koštat će 2.500 kuna (650 KM)”, otkriva Ante.

Ante otkriva da se radi o burgeru u kojem je pljeskavica od dvije vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizirano je smeđim šećerom. Grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gušćja jetra, karamelizirani luk u crnom vinu, rikola uzgojena pomoću UV svjetla u stopostotnom balsamico octu, engleski sir za koji su morali dobiti posebne dozvole kako bi ga uvezli, te italijanski sir čija je specijalnost što sazrijeva u pećini. Sve se nadopuni cherry rajčicama u vinegrette umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.

Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1.248 kuna (325 KM) kad se podmire svi troškovi. Zato ću ga iduće godine morati prodavati po duplo većoj cijeni, odnosno 2.500 kuna (650 KM), jer ovako je neisplativ. Sastojci su izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći. Kako je moja obitelj dugo u ugostiteljstvu, puno sam putovao i degustirao razne stvari po restoranima. Možda ovo jest najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svijetu. U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cijena mu je 30.000 dolara (oko 58.000 KM)“, kazuje Ante.

U vrijeme kada se građani bore s inflacijom, rastućim cijenama hrane i energenata, teško je povjerovati da ima klijenata, no Ante se ne žali.

U godinu dana prodali smo, mislim, sedam komada ovog burgera. Ali zato u ponudi imamo i brojne druge specijalitete koji su mnogo povoljniji, pa svatko može pronaći nešto za sebe. Htio sam učiniti nešto posebno. Uveo sam roštilj po američkoj metodi. Osim burgera, imamo krilca i rebarca, te vrhunsku A5 govedinu po 6.000 kuna (1.500 KM) za kilogram. Mislite da je to skupo? Nije, istu takvu prije nekoliko godina jedan je zadarski restoran prodavao za 7.400 kuna (1.900 KM) po kili. U međuvremenu je sve poskupjelo, pa smo mi zapravo jeftini”,  objašnjava Ante.

Govoreći o klijentima svog restorana, kaže da ih ne nedostaje. Nedavno mu je na ovaj, najskuplji burger u regiji, stigao otac sa sinom iz Vukovara. Vidjeli su na internetu snimku i htjeli probati, a bili su oduševljeni. Primjećujemo kako se za taj novac može pojesti izuzetan ručak u nekom finom restoranu na obali.

“Istina! Ali ovo nije jelo koje ćete jesti svake sdemice nego možda jednom u životu. Dečko će poželjeti izvesti djevojku na spoj na najskuplji burger u Hrvatskoj, pa će ga podijeliti, jer je dovoljno zasitan da se i dvoje mogu najesti. Želja mi je napraviti posebnu priču, a oni koji ne žele toliko platiti uvijek mogu izabrati nešto iz naše ponude u cjenovnom rangu od 50 do 100 kuna. Pića su od 10 do 2600 kuna, dakle, za svakog ima nešto”, objašnjava Ante Bašić za Zadarski.hr svoju poslovnu filozofiju ovaj mladić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0