instant fap

Rezultati popisa kreiraju budući ekonomski ambijent

Rezultati popisa kreiraju budući ekonomski ambijent

Ekonomski stručnjaci ovih dana upozoravaju da je popis stanovništva u BiH, od izuzetnog značaja za privredni razvoj naše zemlje. Popis je potreban kako bi se obezbijedile značajnije investicije i to je uslov za ulazak BiH u Evropsku uniju, jer EU neće primiti u članstvo nijednu zemlju a da ne zna koliko ona ima stanovnika.

Na osnovu popisa biće urađene socijalne, razvojne i financijske politike. Prema riječima ekonomiste Sanela Mahića, šefa poslovnice Zavoda za zapošljavanje USK u Sanskom Mostu, ne smije se zamenariti važnost popisa kada je riječ o ekonomskim aspektima i u lokalnim okvirima. „Statistički podaci prikupljeni tokom popisa stanovništva predstavljaće temeljne pokazatelje za definisanje budućeg zakona o raspodjeli prihoda koji se već trebao naći u parlamentarnoj proceduri, a njegovo usvajanje je odloženo do okončanja popisa. Mnoge lokalne zajednice nisu zadovoljne sadašnjim načinom raspodjele prihoda zbog sumnje u tačnost statističkih podataka o broju stanovnika na njihovim područjima.“, ističe Mahić. On dodaje kako je upravo broj stanovnika u nekoj lokalnoj zajednici jedan od osnovnih kriterijuma koji definiše raspodjelu prihoda. „Očekivanje je da će i novi zakon uobziriti ovu činjenicu tako da se može konstatovati da će pristup popisu i savjest naših sugrađana kreirati ekonomsku budućnost ne samo kantona, već i općine Sanski Most.

Drugim riječima, od popisanog broja stanovnika direktno će zavisiti i raspodjela budžetskih prihoda u budućnosti.“,tvrdi Mahić. Dodaje kako će popis definisati i buduću socijalnu i populacionu politiku te da treba na svaki mogući način animirati Sanjane, bez obzira da li žive u BiH ili inostranstvu, da se aktivno uključe u predstojeći popis kako bi se i na taj način kreirao okvir za budući povoljniji ekonomski ambijent. Sem lokalnog aspekta, ekonomski stručnjaci na osnovu podataka o broju i strukturi stanovništva zemlje klasificiraju u međunarodnim statističkim analizama i evidencijama, i da BiH bez popisa neće ni biti u takvoj svjetskoj statističkoj evidenciji, pa time neće imati mogućnosti da se uključi u određene međunarodne razvojne projekte.

KOMENTARI