instant fap
NaslovnicaSanski Most

Ribari oprez!

Ribari oprez!

Kako su nas informisali iz Društva sportskih ribolovaca „Sana“ Sanski Most, narednih dana znatno će se pojačati rad ribočuvarske službe, obzirom da još veliki broj članova nije izmirio svoje obaveze za tekuću godinu, a i dalje se viđaju da ribare na rijeci Sani i njenim pritokama.

U sanskom ribolovnom društvu naglašavaju da su ribočuvari prema ovim ribolovcima do sada imali razumjevanja, te su ih samo usmeno opominjali. No, obzirom da opomene nisu dale željene efekte, te da veliki broj ribara ne posjeduje ribolovnu dozvolu što je zakonska obaveza,  u narednom periodu će se sprovoditi rigoroznije mjere.

Društvo sportskih ribolovaca „Sana“ u ovoj godini je nadležnom sudu podnijelo dvije prekršajne prijave, a tokom 2011. godine podneseno je 12 prekršajnih prijava. Minimalna kazna je 150 KM, a u zavisnosti od prekršaja one mogu iznositi i do 500 maraka. Također, ribočuvari su naplatili i 10 manjih prekršaja, a oduzete su i velike količine ribolovnog pribora.
Kako nas je upoznao ribočuvar Emsud Čelić, prema svim ribarima koji ne budu posjedovali godišnju, mjesečnu ili dnevnu ribolovnu dozvolu izdatu od Društva sportskih ribolovaca „Sana“, a budu viđeni da ribare,  poduzimati  će se zakonske mjere.

„Uvidom u našu dokumentaciju i prema stanju na terenu smo primjetili da puno naših članova nije kupilo dozvole za tekuću godinu, iako su prošli svi rokovi za produženje. Sankcije ćemo odmah podnosti protiv takvih lica ukoliko se nađu na vodi. To znači da im više nećemo davati rokove od osam ili deset dana za kupovinu dozvole ili kupovinu dnevne dozvole što je do sada bila praksa, nego ćemo na licu mjesta ići sa prijavama“, ističe Čelić. On naglašava da se  na ovaj korak  Upravni odbor  odlučio i zbog sve teže financijske situacije u društvu.

„Opterećeni smo rokovima jer smo u obavezi Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava USK godišnje platiti 13.000 KM za korištenje ribolovnog prava, te Ribolovnom savezu BiH 10 posto od članarina. Ta sredstva jedino možemo obezbjediti kroz redovnu kupovinu ribolovnih dozvola. No, i bez toga, naši članovi dobro znaju da su imali rok do 1. marta za kupovinu nove dozvola, te da ne mogu ribariti bez ovog zakonski obaveznog dokumenta. U pojačanoj kontroli ribarenja na sanskim vodama redovnim čuvarima će se pridružiti i naši kontrolni čuvari, a očekujemo i pomoć Policijske stanice Sanski Most“, kaže ribočuvar Čelić.

Lijepo vrijeme ponovo je na obale sanskih rijeka pored ribara izmamilo i veliki broj izletnika. No, problem je što mnogi od njih još nemaju izgrađenu ekološku svijest, te iza sebe ostavljaju ogromne količine smeća. Obzirom da se očekuje da i u narednim danima  obale rijeke Sane i njenih pritoka budu pune izletnika, u Društvu sportskih ribolovaca „Sana“ kažu da će i prema  onim nesavjesnim građanima koji budu zagađivali našu prirodnu okolinu poduzimati zakonom propisane mjere.