Ribolovno umijeće Džafera Cerića

Homeinmedia danas

Ribolovno umijeće Džafera Cerića

Oživljavanje Prve kolonije naive u BiH

Poznati sanski umjetnik Džafer Cerić, jedan je od najboljih ribolovaca na ovim prostorima i vrstan poznavalac rijeka i svijeta koji obitava u njima, a ribolov je negova dugogodišnja strast i omiljeni hobi.

U svojoj ribolovačkoj karijeri ulovio je veliki broj kapitalnih primjeraka riba, a jedan neobični ulov ostvario je jučer. Radi se o kapitalnom primjerku lipljena čija težina iznosi preko 2 kilograma

Cerić ističe kako je ribu ulovio na rijeci Sani, te da ova riblja vrsta obično naraste do jednog kilograma težine, dok su primjerci preko 2 kilograma izuzetna rijetkost.

Inače, lipljen se ubraja u najelegantnije i najljepše slatkovodne ribe, tijelo mu je izduženo i pokriveno čvrstom i relativno sitnom krljušti, a lovi se manjim mušicama. Cerić ističe kako je primjerak kojeg je ulovio svjedočanstvo da su rijeka Sana i njene pritoke idealno prebivalište za bogat i raznovrsni riblji svijet.

O ribolovačkim vještinama Džafera Cerića svjedoče brojni novinski tekstovi, radijski i televizijski prilozi, a među Sanjanima je poznat kao vrijedni promotor ribolova i svih njegovih vrijednosti, kao i ugledni aktivista u zaštiti rijeka i prirode koja nas okružuje.

O njegovom umijeću govore brojni ribolovački podvizi, te kapitalni primjerci riba koje je uspio uloviti u dugojh ribolovnoj karijeri koja još uvijek traje.

Džafer Cerić potiče iz stare sanske porodice u kojoj je ribolov tradicija koja se prenosi s pokoljenja na pokoljenje, a svoje bogato znanje podijelio je i u dokumentarnom filmu o ribljem svijetu poriječja rijeke Sane koji je snimljen prije nekoliko godina.

Cerić nam je rekao kako priprema novi dokumentarni film koji će biti nastavak uzbudljive ribolovačke priče i promocije naših prelijepih rijeka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0