instant fap

Rijad Kamber predstavio svoje pjesničko “Cvijeće u magli”

Rijad Kamber predstavio svoje pjesničko “Cvijeće u magli”

Rijad Kamber predstavio je u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Saloči od zrcala zbirku pjesama ”Cvijeće u magli”. Ravnateljica Knjižnica te ujedno i predstavljačica, Jelena Bogdanović rekla je nešto više o Kamberu kojeg je nazvala ”jedinstvenom pojavom na dubrovačkoj književnoj sceni”. Primijetila je tako zanimljivost: pjesnik je već na prvoj stranici izuzeo napisati primjerice ime nakladnika ili druge tehničke detalje knjige, skoro da je jedva stavio i svoje ime jer ”čini se da bi autor zanijekao i sebe, ne pridržava se pravila i ignorira okolnosti koje bi ma mogle sputavati”, prokomentirala je Bogdanović.

Prema njezinim riječima, ova zbirka nastala je tako što je autor sročio sve ono što ne može reći u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima te kako sa svojim čitateljima razgovara.

– Kroz sve se pjesma provlači jedan tračak svjetlosti, a ova knjiga pronađe čitatelja, baš onog kojemu je namijenjena, zaključila je Bogdanović.

Nada Raič naglasila je kako bi ova zbirka mogla biti ”pomak u dušama svih onih koji je budu čitali” te da je knjiga ispunjena strahopoštovanjem prema Bogu pa i konstantnim prizvukom nade i ohrabrenja. Za Raič je zbirka prožeta emocijama koje nije lako apsorbirati, ali je također zasićena turcizmima koje za nju ne predstavljaju nikakvu prepreku.

Boris Njavro je iznio ”raznolikost poezije i stila” te ”stalnost pitanja” kao možda najvažnije značajke knjige. Dojmile su mu se pjesme o ljubavi i životu kao i pogovor Lucijane Pendo, a pohvalio je što “Grad” piše velikim početnim slovom. Kamber je s druge strane i šaljiv što je Njavro dokazao citirajući: ”Romantika u doba selfieja i lajka, jadna li nam majka!”

Sam pjesnik osvrnuo se na svoju zbirku priča ”Hadžija i druge priče” koju je predstavio u Saloči od zrcala u prosincu 2017. Izrazio je i zahvalnost zbog neočekivanog broja okupljenih te ujedno najavio svojevrsno ”ubrzanje” u dinamici objavljivanja knjiga!

Kamberove stihove čitali su Adna Hebib te dramski umjetnik i član ansambla Kazališta Marina Držića Edi Jertec.

KOMENTARI