Rijeka Sana u slici i riječi

HomeSanski MostLokalne teme

Rijeka Sana u slici i riječi

SANA SE BORI Nema zaraženih, dezinfekcija površina, humanitarna pomoć i podrška poljoprivredi

Mon o g r a f i j a S a n a je originalno djelo sastavljeno od ortografskih, panoramskih i perspektivnih fotografija sa pojašnjavajućim tekstom.

Fotografije pokazuju smjenu pejzažnog kolorita od gorovitog gornjeg talvega, krajiške Crne gore, gdje joj je i izvorište, do mirnije morfografske plastike donjeg sliva, prema utoku u Unu.

Fotografije znalački odabrane, snimane okom profesionalca i zaljubljenika u prirodu i Sanu isve što je njeno. Svaka fotografija je priča za sebe. Sana kao da govori, priča pričenajljepše, baš kao one iz djetinjstva koje se urezuju u duše naše i tako dočekuju živote nove.

Svaki cvijet sa Grmeča prostranog i tajnovitog, Kozare ponosne, Manjače
krševite, nadmeću se ko će biti bolji domaćin ko će podariti ljubavi više čovjeku svom.

Iz svakog vrela, snaga nova. U vodi i piće i lijek, u stanju je da napoji sva usta žedna, a ida otjera i tugu najveću. Ljudi naoko krajiški čvrsti, ali otvoreni i srdačni. Uma bistrog poput vode sanske, pričaju o Sani, Sanici, Kozici, Blihi, o vodama inim, o poljima žitnim, o djevojkama čednim i vragolastim. O makovima crvenim po Prijedor polju, o selima živopisnim, gradovima, utvrđenjima, ulicama sa mirisom lipe, alejama uzdaha,
baščama cvjetnim, avlijama, mirisu kruha pšeničnog sa vodenica starih, fabrikama,bogomoljama, korjenima predaka svojih.

I to s ponosom, onako krajiški, kako i pristaje ljudima koji vole Sanu svoju. I žele je na ovaj način pokazati svijetu čitavom…

Prof. dr. sci. Sulejman Redžić, akademik

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0