Rio 2016: Njemački trener kanua umro nakon saobraćajne nesreće

HomeSport

Rio 2016: Njemački trener kanua umro nakon saobraćajne nesreće

Bilans medalja na OI: SAD i dalje na prvom mjestu

Stefan Henze (35), njemački trener kanu slaloma preminuo je nakon nekoliko dana tokom kojih je bio u kritičnom stanju, poslije saobraćajne nesreće koja se dogodila prošle sedmice u blizini Olimpijskog parka u Rio de Janeiru.

Osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine zadobio je povrede glave kada se taxi u kojem je bio sa kolegom iz reprezentacije zabio u betonsku barijeru. Njegov kolega iz njemačkog kanu tima Christian Kaeding zadobio je lakše povrede, te je nakon pružene adekvatne medicinske pomoći pušten iz bolnice.

Iz Olimpijskog komiteta Njemačke (DOSB) je saopštio da je Henze preminuo od povreda glave u prisustvu njegove porodice.

“Riječima je nemoguće opisati šta u timu osjećamo nakon ovog strašnog gubitka“, kazao je Alfons Hormann, predsjednik DOSB-a.

stefan-henze-pa_10867003-original-lightbox

Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), koji je također Nijemac kazao je:

“Međunarodni olimpijski komitet oplakuje gubitak iskrenog olimpijca.“

DOSB će danas održati komemoraciju u Olimpijskom selu u Rio de Janeiru, a od IOC-a je zatražio dozvolu na zastava Njemačke na svim borilištima bude spuštena na pola koplja.
Sigurnost u saobraćaju je jedna od glavnih briga olimpijskih timova na Olimpijskim igrama, jer je nekoliko službenih autobusa namijenjenih za prevoz sportista, trenera i članova delegacija učestvovalo u saobraćajnim nesrećama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0