instant fap

Rješavanje problema pasa lutalica

Rješavanje problema pasa lutalica

Općina Sanski Most, kao i druge lokalne zajednice susreće se sa problemom zbrinjavanja pasa lutalica. Tim povodom Forum za sigurnost zajednice općine Sanski Most, zajedno sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), i Međunarodnim fondom za dobrobit životinja (IFAW), organizovao je u Starom hotelu dvodnevnu radionicu na temu rješavanja problema pasa lutalica koja je danas započela sa radom.

Forum za sigurnost građana općine Sanski Most, čije je osnivanje podržano projektima UNDP-a, identificirao je problem pasa lutalica kao jedan od rizika za sigurnost građana. Na osnovu sačinjene procjene i spremnosti lokalnih zajednica da se počnu baviti ovim problemom, Međunarodni fond za dobrobit životinja u saradnji sa UNDP-om, podržava razvijanje operativnih planova kojim bi se radilo na rješavanju ovog problema. Osnovni cilj ovih aktivnosti je podrška procesu stvaranja dugoročnih i održivih planova upravljanja populacijom pasa.

Pomenuta saradnja ostvarena je s namjerom da se lokalnim zajednicama osigura adekvatna podrška, koja će voditi onim rješenjima koja će biti odraz specifičnih okolnosti i potreba lokalne zajednica, a koja će istovremeno biti u skladu sa važećim domaćim propisima i međunarodnim standardima. Pristup ovom problemu zasniva se na uvažavanju specifičnosti lokalnih zajednica, da sami osmisle planove upravljanja ovom populacijom.

Tokom dvodnevne radionice o ovom problemu raspravljeće pedesetak predstavnika općinskih organa, sektora obrazovanja, akademske zajednice, zdravstvenih ustanova, veterinara i različitih drugih organizacija i udruženja, koji će zajedničkim radom pokušati iznaći najadekvatnije rješenje koje bi vodilo ka sigurnijem okruženju građana kao i boljem sistemu brige o psimu lutalicama. Nakon završetka radionice organizatori su za sutra najavili održavanje pres konferencije na kojoj će iznijeti zaključke i predstaviti prijedloge koji će voditi ka rješavanju problematike vezane za zbrinjavanje pasa lutalica na području općine Sanski Most.r

KOMENTARI