instant fap

Rješavanje problema pasa lutalica

Rješavanje problema pasa lutalica

Početkom aprila u općini Sanski Most biće poduzeti prvi koraci u pravcu rješavanja dugogodišnjeg problema s psima lutalicama.

Ove aktivnosti su samo jedan segment opširnog plana kojim se u budućnosti želi trajno i kvalitetno riješiti ovaj problem. Radi se o projektu kojeg u općini Sanski Most provodi Forum za bezbjednost, kojeg čine predstavnici lokalnih vlasti te niza institucija i ustanova iz vladinog i nevladinog sektora. U proteklom periodu ovaj forum je ostvario kontakte s brojnim svjetskim organizacijama za zaštitu životinja, koji su ponudili pomoć u nastojanjima da se na kvalitetan način riješi ovaj problem.

Danas je održan sastanak s predstavnicima Internacionalnog fonda za brigu o životinjama i UNDP-a. Razgovaralo se o modalitetima rješavanja problema s psima lutalicama na području općine Sanski Most u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom o zaštiti i dobrobiti životinja. Jedna od prvih aktivnosti na ovom planu biće obavljena početkom aprila i radi se o sterilizaciji pasa lutalica.  Predstavnica Internacionalnog fonda za brigu o životinjama, Kejt Atema, istakla je spremnost ove svjetski poznate organizacije da planski i metarjalno pomogne općini Sanski Most u rješavanju problema s psima lutalicama. Također, ona je pohvalila napore lokalne zajednice kada je riječ o ovim aktivnostima.

Koordinator projekta, Dino Kurbegović, dodaje kako je kontakt ostvaren i s drugim svjteski poznatim organizacijama koje se bave zaštitom životinja. Problem s psima lutalicama u narednom periodu na području općine Sanski Most će se pokušati riješiti i izgradnjom modernog azila za napuštene životinja. Također, planira se i provedba niza edukativnih aktivnosti među učenicima i građanima na temu brige o životinjama, a pomenute međunarodne organizacije iskazale su želju da finansijski pomognu realizaciju projekta.

KOMENTARI